Nincs többé dohányfüst a sydneyi Martin Place-en

Hétfőtől nem lehet rágyújtani a Martin Place-en, Sydney népszerű sétálóövezetében, ahol rengeteg turista fordul meg, és sokan pihennek vagy fogyasztják ott az ebédjüket.

A városi tanács egy közvélemény-kutatás nyomán döntött úgy, hogy dohányzásmentes övezetté teszi a szabadtéri területet. A megkérdezett 700 ember zömmel úgy válaszolt a kérdésre, hogy jobb szeretné, ha nem szállna dohányfüst a téren - számoltak be róla ausztrál hírportálok. Jenny Green városi tanácsos elmondta, hogy hétfőtől 12 hónapig ezzel megbízott alkalmazottak járnak körbe a területen hamutartókkal, és minden dohányost megkérnek, oltsa el a cigarettáját.

"A teljes szabadtéri terület dohányzásmentes ezentúl. Ha valaki kiül ebédelni vagy csak sütkérezni akar kicsit a napon, számíthat rá, hogy senki sem gyújt rá mellette. A nemdohányzók fellélegezhetnek és egyúttal csökken a csikkek száma is" - magyarázta Green, emlékeztetve arra, hogy az ausztrálok kevesebb mint 20 százaléka dohányzik, a többiek tehát ezentúl nyugodtan élvezhetik a füstmentes levegőt. 

A döntés összhangban van azzal a rendelkezéssel, hogy júliustól az éttermek kiülős teraszain sem lehet rágyújtani. A Martin Place egyes részein pedig már eddig is tilos volt a dohányzás. A sydneyi vasútállomásokon, a buszmegállókban és irodaházakban a dohányzás régóta tiltott, ezért a munkaidő szüneteiben sok dohányos megy ki, és füstöl a szabadban.

Ausztrália volt az első ország a világon, ahol 2012-ben bevezették, hogy csak egységes, a dohányzás egészségkárosító hatására figyelmeztető, elrettentő képekkel díszített csomagolású cigarettát lehessen árusítani.

Kimaradt?