Az MPP sürgeti az autonómiatervezet benyújtását

Szeptemberig be kell nyújtani a parlamentbe Székelyföld autonómiatervezetét, sürgeti az RMDSZ-es partnereitől az MPP, amelynek országos elnöke, Biró Zsolt szerint ha ezt nem teszik meg, a polgári párt felfüggeszti tevékenységét az autonómia munkabizottságban.

A székelyföldi autonómia tervezetet kidolgozó kétpárti testület munkáját sikerült kimozdítani a holtpontról, és csütörtökön, Sepsiszentgyörgyön összeültek, jelentette be sajtótájékoztatón Biró Zsolt. Emlékeztetett: az MPP és az RMDSZ együttműködésének egyik feltétele az volt, hogy 25 évnyi időhúzás után vállalják fel az autonómia ügyét. Hozzátette: a munkabizottság RMDSZ-es tagjai – Székely István, Antal Árpád és Márton Árpád – egyetértettek a szeptemberi határidővel, de elmondták, hogy erről egyeztetniük kell a szövetségen belül.

Csütörtöki ülésén az autonómia munkabizottság áttekintette az elmúlt időszakban beérkezett több tucat módosító javaslatot, most ezek elemzése következik. Az arra érdemeseket beépítik a székelyföldi autonómia törvénytervezetébe.

Bíró Zsolt beszámolója szerint eddig arról döntöttek, hogy bekerül a végleges változatba  a Székelyföld határainak népszavazás révén történő kijelölése, így majd kiderülhet például az is, hogy Maros megye vagy Maros-szék tartozzon Székelyföldhöz. Másik módosítás a prefektus hatáskörére vonatkozik: a tervezetből törölnék, hogy a kormány megbízottja a nemzeti hadsereget mozgósítani tudná Székelyföldön.

Tartható a határidő

Az autonómia munkabizottság egyik RMDSZ-es tagja, Márton Árpád, háromszéki parlamenti képviselő pénteken elmondta, szerinte tartható a szeptemberi határidő, amely az egyedüli racionális időpont, jelenleg ugyanis el kell indítani az RMDSZ-t a kongresszus utáni új úton, illetve a parlamentben is a választási törvények munkája zajlik.

Márton Árpád tájékoztatása szerint a lakosság részéről is érkeztek javaslatok, például az önálló pénznemre-, a nemzeti bank létrehozására vonatkozóan, volt aki a székelyföldi közigazgatás négy központja helyet egy központot javasolt, volt aki megalapozatlannak tartotta a tervezet gazdasági fejezetét.

A háromszéki képviselő szerint a tervezet közvitája folytatódik, ennek nem volt megszabva határidő, ezért továbbra is várják a véleményeket, például a https://rmdsz.ro/page/autonomia-statutuma oldalon kommentekben. Fontos lenne, hogy olyan autonómia tervezet készüljön, amely a magyar közösség legszélesebb rétege által elfogadott lehet – szögezte le a politikus.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?