Teljesen megújul idén Sepsiszentgyörgy belvárosa (GALÉRIA)

Kialakítják a főteret, kibővül az Erzsébet park és megépítik a Sárkánydombot - számolt be Antal Árpád. Sepsiszentgyörgy polgármestere sajtótájékoztatón ismertette a jövő héten kezdődő munkálatokat, és bemutatta az átalakuló belváros látványterveit. Az elöljáró szerint jelenleg Sepsiszentgyörgynek nincs egyértelmű főtere, ennek kapcsán nem mindenki ugyanarra a helyre gondol.

Az átalakítás során sétateret alakítanak ki a Bazár soron, a képtár, a megyei Tanács és prefektúra előtti téren, és itt kap helyet az úgynevezett Sárkánydomb is. Ez egy 8 méter magas, 13 méter hosszú, sárkány hátát formázó domb, mellette a sárkány két kiterített szárnya zöldövezetből és térkőből.

A tervező elmagyarázta, a következő koncepciót követték: miután Szent György legyőzte a sárkányt, az a város főterére zuhant,teste és egyik szárnya zöldövezetté alakult, a másik megkövesedett.

A belváros átalakítása során a színház és Székely Mikó Kollégium előtti útszakaszra is kibővítik a parkot, amely sétatér lesz. Antal Árpád elmondta, az átalakítás során a város főterét a képtár, a színház, az Erzsébet park és a Sárkánydomb fogja keretbe. A téren lesz egy szökőkút, egy kis kőszínpad, a teraszok is nagyobb helyet foglalhatnak el, és a szabad felületeket görgethető ládákba ültetett gyümölcsfákkal töltik majd ki, amelyeket rendezvények alatt el lehet onnan távolítani. 

A Sárkánydomb révén két tér jön létre, hiszen elválasztja a történelmi belváros főtérétől a Mihai Viteazul teret, amelyet kommunista építmények, a szakszervezetek művelődési háza és tömbházak ölelnek körül.  

Jövő héten kezdődnek a munkálatok

Antal Árpád elmondta, jövő héten a Bazár soron kezdődnek a munkálatok, így a prefektúra,a megyei tanács és a képtár előtti részt lezárják, ám ez nem zavarja az autós közlekedést. A Sárkánydombot a városháza alárendeltségébe tartozó kertészet munkatársai építik meg önerőből.

Az Erzsébet park bővítése, a színház és Mikó kollégium előtti sétálóutca kialakítását 2 millió euró uniós pályázatból fedezik. Ennek a munkálatnak nyáron fognak neki, amikor a vakáció és szabadságolások miatt kisebb az autós forgalom, de addig is felújítják a Kórház utcát és a könyvtár előtt elhaladó Gábor Áron utcát.

Antal Árpád hozzátette, a főtér és sétálóutca miatt felszámolt parkolóhelyeket részben pótolják a Gábor Áron utcában, a szálloda és a mozi közé pedig emeletes parkolót terveznek.  

Az autós forgalom kapcsán a polgármester kifejtette, két tanulmányt készítettek el, mert két lehetőség merül fel: amennyiben a rövidebb útvonalakat veszik figyelembe, akkor kétirányúvá teszik a városháza előtt elhaladó Petőfi Sándor és a Székely Mikó Kollégium bejárata előtt vezető Gróf Mikó Imre utcákat, amennyiben az autós közlekedés folytonossága mellett döntenek, mindkét utat meghagynák egyirányúnak, és az autósok a könyvtár előtti Gábor Áron utcán kerülhetnék ki a főteret.

Az önkormányzat a közeljövőben dönti el, melyik változatot fogadja el. A polgármester elmondta, a főtér nem okoz fennakadást a közlekedésben, mindössze másként zajlik majd az autós forgalom.

Antal Árpád megelőlegezte, hogy lesznek olyanok, akik felróják, hogy a város központjával foglalkoznak, ezért rámutatott, hogy az elmúlt években 77 sepsiszentgyörgyi utcát újítottak fel, köztük sokat a városszéleken, olyanokat, amelyekben soha nem volt csatorna és nem voltak leaszfaltozva. Az elöljáró szerint lakónegyedi utak korszerűsítésére tízszer többet költenek, mint a belváros korszerűsítésére, ugyanakkor a központ egy város névjegykártyája kell, hogy legyen.

A belváros átépítése várhatóan év végéig megtörténik, és az új tér a város lakosságának és idelátogatóknak közkedvelt közösségi tere lesz, mondta Antal Árpád.

Kimaradt?