KISEBBSÉGBEN: Meddig nézitek ölbe tett kézzel?

Én is jazidi vagyok!” – előbb ezt a címet akartam adni ennek a jegyzetnek. A jazidi szó ugyanis régi perzsa szó, azt jelenti, hogy isten követője. Aztán rájöttem, hogy nem ilyen egyszerű. Jazidi csak az lehet, aki jazidinak született. Ez a kis nép, amely Kurdisztánban él – vagyis Irak, Törökország és Szíria kurdok lakta vidékein -, nem fogad magába idegeneket. Védekezésből teszi ezt, mert emberemlékezet óta üldözik – a saját szülőföldjén, és nemcsak ott. Nemrég értesülhettünk róla, hogy az iszlamisták Németországban is megtámadtak egy csoport jazidit.

Az áldozatok száma meghaladja a tízezret. Az ENSZ tényfelmérő jelentése szerint az Iszlám Állam nevű terroorista szervezet mintegy ötezer jazidi férfit gyilkolt meg Irakban, és hétezer nőt tart fogságban – akiket vagy rabszolgának ad el, vagy pedig megerőszakolásra ajánl fel a dzsihadistáknak. Tehát az iszlám terroristák nemcsak gyilkolnak, hanem üzletelnek is az emberrel; sőt, szórakozásként, a nemi erőszakot sem vetik meg. Díszes társaság.

De mint már említettük, az ENSZ 2014. október 15-e óta tisztában van mindezzel – akkor tette közzé tényfeltáró jelentését. És nem csak ő van tisztában vele. Az Amnesty International már egy hónappal azelőtt, 2014 szeptember másodikán közhírré tétette, hogy etnikai tisztogató hadjárat folyik Irakban. És az eredmény: az amerikaiak – „nagy nemzetközi összefogással” – bombázgattak egy kicsit Kurdisztánban. Hogy kit találtak el, az eléggé kérdéses. Bombázáskor gyakran más szenved ki, mint akinek szánták... Az ilyen hadászat csupáncsak alibi. Úgy teszünk, mintha... Az Iszlám Állam pedig köszöni szépen, mostmár nemcsak Közel-Keleten – Irakban és Szíriában – gyilkol, hanem Afrikában is, a szaharai övezetben, sőt Európában is, a földrész nyugati országaiban. De gépfegyverezett egyet Dallasban is, az Amerikai Egyesült Államokban. Egy kiállítás alkalmával, ugye, ahol Mohmend prófétát és az iszlámot, mint vallást gúnyolták a szellemeskedők. Vagyis pontosan azt tették, amire az Iszlám Államnak szüksége van! Igazolták a vérengzéseit. Mert ugyebár a vallási érzés, a hit az szent – mindenkinek emberi joga és magánügye. „Lám, azok az amerikaiak! Nem tartják tiszteletben. Lőjük le a hitvány gyaurokat!”

Persze az iszlamisták eléggé tág fogalmakkal operálnak. A jazidik, például, szent könyvüknek tartják a Bibliát és a Koránt is. S hitükbe beépítettek régi perzsa vallási tanokat is. Monoteisták – ugyanúgy mint a zsidók, a muzulmánok vagy a keresztények. Vallásuk egyedülálló szintézis – olyan, mint azok az ősrégi szobrok, pótolhatatlan műalkotások, amelyeket ugyancsak az iszlamisták döntöttek le és zúztak szét gyilkos buzgalmukban Moszul környékén. Nem irtni kellene a jazidikat, hanem egyházi felfogásukat kellene rögzíteni! – amíg van mit. Mert vallásuk iratlan – folklór! Elvész, együtt a hívővel. Ez lenne a tennivaló – mondjuk, nem az iszlamistáknak, hanem a nagyvilágnak. Igyekezzék egy kicsit...

Hadd tekintsünk bele egy szóra ebbe a folklórba. Azt hallottuk – a sajtó közvetítésével -, hogy „egy jazidi számára a legrosszabb, ha kizárják a közösségből, mivel ez esetben lelke nem fejlődhet tovább, azaz sohasem tisztulhat meg.” Volna mit tanulni tőlük.

Az ENSZ végre eljutott odáig, hogy nemzetközi törvényszék elé terjeszti, megítélés végett, az Iszlám Állam viselt dolgait. Vagyis – gyakorlatilag – haladékot ad neki, mert mint tudjuk, az igazságszolgáltatás malmai lassan őrölnek. A nagyhatalmak pedig, illetve akiknek lehetőségük lenne megállítani az Iszlám Állam által folytatott tömeggyilkosságot, népirtást, mészárlást – várakoznak. Úgy tesznek, mint annakidején, amikor Hitler irtotta a zsidókat. Egyetlen pozitív fejlemény, hogy Törökország menedéket nyújt és ellátja étellel, ágyneművel az oda menekülő jazidikat. Erdogan köztársasági elnök személyesen fogadta a menekülő jazidik képviselőit. A mai Törökország vezetője teszi ezt, aki nem vállalja a száz évvel ezelőtt, a Török Birodalom által elkövetett örményirtást. Mert a mai Törökország nem az a Törökország... és a mai török állampolgár nem gyilkol örményt. Azért tekintetbe kellene venni ezt is.

De most a jazidik irtásáról van szó. Meddig nézi ezt a világ, ölbe tett kézzel?

 

 

Kimaradt?