WHO: drámaian megnő az elhízottak száma Európában

Drámaian megnő az elhízottak száma Európában 15 éven belül - figyelmeztet az Egészségügyi Világszervezet (WHO), amely az európai régió mind az 53 országának túlsúlyra és elhízásra vonatkozó adatait vizsgálta.

A nemzetközi szervezet európai regionális irodája "óriási mértékű elhízásválság" veszélyére figyelmeztetett a Prágában szerdán kezdődött európai obezitás kongresszuson. Még olyan országokban is, mint Svédország, ahol nem jelent jelenleg nagy problémát az elhízás, emelkedik az elhízottak száma.

A kutatók nők és férfiak testtömegindexére vonatkozó 2010-es adatokat vetettek össze 2030-as prognózisokkal. Túlsúlyról 25-ös testtömegindex felett, elhízásról pedig 30-as testtömegindex felett beszélnek a szakértők.

A szakemberek szerint Írországban szinte minden felnőtt túlsúlyos lesz 2030-ra. A férfiak 91 százaléka, a nők 83 százaléka lesz túlsúlyos a 2010-es 76, illetve 56 százalékhoz képest, míg az elhízottak aránya a férfiaknál várhatóan 27, a nőknél 57 százalék lesz, ami 3, illetve 34 százalékos növekedést jelent.

Nagy-Britanniában a nők 63 százaléka lehet túlsúlyos és egyharmada elhízott, a brit férfiaknak pedig a háromnegyede lesz túlsúlyos és 36 százalékuk elhízott.

A jelentés szerint Görögországban, Spanyolországban, Svédországban, Ausztriában és Csehországban is jóval többen lesznek a túlsúlyosok, mint 2010-ben. Görögországban például megduplázódhat az elhízottak száma.

Alig van ország, amelyet ne érintene a negatív változás. Ilyen Hollandia, ahol a 2010-es 54 százalékhoz képest a férfiaknak kevesebb mint a fele lesz elhízott 2030-ban, és két százalékkal kevesebb, alig 8 százalékuk túlsúlyos. A 2010-es 13 százalékkal szemben a nőknek már csak 9 százaléka küzd majd túlsúllyal.

"A kormányoknak többet kell tenniük, hogy korlátozzák az egészségtelen táplálkozás marketingjét és elérhetővé tegyék az egészséges ételeket" - fejtette ki Laura Webber, a brit egészségügyi fórum munkatársa, amely részt vett a WHO projektjében.

Az elhízás és a túlsúly nemcsak egészségügyi problémát jelent, hiszen az ilyen gondokkal küzdők gyakran szenvednek előítéletektől és diszkriminációtól is. A témában két tucatnyi nemzetközi tanulmányt vizsgált meg kutatása során a WHO. "Az eredmények azt bizonyítják, hogy a túlsúly miatti diszkrimináció és negatív hatásai komoly társadalmi problémát jelentenek" - mondta Jenny Spahlholz, a szervezet tanulmányának társszerzője.

Kapcsolódók

Kimaradt?