Egészségügyi kártyával vagy anélkül is fogadják a háromszéki betegeket

A sepsiszentgyörgyi sürgősségi kórházban megfelelően működő rendszer hiányában egyaránt fogadják az egészségügyi kártyával és az anélkül érkező betegeket, mutatott rá az intézmény vezetősége.

András Nagy Róbert a sepsiszentgyörgyi kórház menedzsere rámutatott: korábban tudomásul vették, hogy kötelező lesz az egészségügyi kártya használata, ezért nem kis erőfeszítéssel beüzemeltették a rendszert.

Májustól ugyan kötelezővé vált a kártya használata, de kaptak egy átiratot a szaktárcától, hogy fogadhatják a betegeket kártya nélkül is. Arról azonban nem tájékoztatta őket senki, hogy az egészségügyi kártya nélkül ellátott betegekre szánt költségeket miként fogják elszámolni.

András Nagy Róbert szerint az egészségügyi kártya működéséről sem az egészségügyi dolgozók sem a betegek nem voltak megfelelően tájékoztatva. Meglátása szerint legalább egy évig a kártyás és a hagyományos rendszert párhuzamosan kellett volna működtetni, ahogyan egyébként most történik, csak nem törvényesen.

A sepsiszentgyörgyi kórházigazgató a rendszer működés képtelensége kapcsán rámutatott, hogy a járóbeteg rendelőbe hétfőn 150 beteg érkezett, közülük csak 50 vitt magával egészségügyi kártyát és mindössze 10-et tudtak a rendszerbe bevinni.

András Nagy Róbert szerint mostanra működik ugyan az országos rendszer, de akadozik. Több mint 5 percet tart egy kártya leolvasása, ami megnehezíti a betegellátást. Probléma még, hogy sok beteg nem is kapta meg a kártyáját, de előfordult olyan is, hogy elfelejtette annak PIN kódját, sorolta az igazgató.

A sepsiszentgyörgyi kórház orvos igazgatója, Antal Álmos egyenesen az egészségügyi miniszter lemondását kérte, és sérelmezte, hogy Nicolae Bănicioiu az egészségügyi kártya rendszer bevezetésekor Katarba utazott és „onnan adta értékes utasításait”.

 

Kimaradt?