Zökkenőmentesen működhet idén a sepsiszentgyörgyi sürgősségi kórház

Zökkenőmentesen működhet idén a sepsiszentgyörgyi sürgősségi kórház, azzal a feltétellel, hogy az állam fedezi a beígért fizetésemelést és nem emelkednek a gyógyszerek és fogyóanyagok árai, mutatott rá András Nagy Róbert. A Kovászna megyei kórház menedzsere keddi sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy az Egészségbiztosító Pénztárral megkötötték a működésüket biztosító idei keretszerződést.

Ez szerint a sepsiszentgyörgyi kórházban havonta 1560 bennfekvő beteg ellátását fedezik, ehhez még hozzájön havonta 400-450 egynapos beutalás. A kórházmenedzser szerint a keretszerződés alapján 25 százalékkal több esetet tudnak ellátni mint eddig, azzal a feltétellel, hogy a fizetésemelés költségeit állami költségvetésből fedezzék, ne úgy mint eddig, és ne emelkedjenek a gyógyszerárak.

Antal Álmos a kórház orvos igazgatója ugyanakkor elpanaszolta, hogy a járóbeteg rendelőben mindössze egy banival emelték az úgynevezett pontértéket, miközben arról beszélnek, hogy tehermentesíteni kell a kórházakat és erősíteni az alapellátást.

A sepsiszentgyörgyi kórház igazgatója szerint továbbra is probléma a személyzethiány, a szociális esetek ellátása és az, hogy bürokratikus intézkedésekkel terhelik az egészségügyi dolgozókat. András Nagy Róbert szerint jelenleg adminisztratív tevékenységekkel több időt töltenek mint diagnosztizálással és kezeléssel.

A kórházigazgató hozzátette: nagy problémát jelent számukra, hogy építkezés zajlik a sepsiszentgyörgyi kórházban. Ez rányomja a bélyegét a betegellátásra, de abban bíznak, hogy amikor befejeződnek a korszerűsítési munkálatok, azok a betegek is visszatérnek, akik most más városok kórházait választották.

A térség legkorszerűbb kórháza lesz a sepsiszentgyörgyi

Idén várhatóan befejeződnek az évek óta tartó kórház korszerűsítési, rehabilitációs munkálatok, amelynek végére a Központi Fejlesztési Régió egyik legkorszerűbb egészségügyi intézménye lesz a sepsiszentgyörgyi kórház, nyilatkozta korábban Tamás Sándor. A háromszéki önkormányzat elnöke szerint legkésőbb karácsonyig befejeződnek a munkálatok, amelyeket 87 millió lejjel uniós pályázat révén finanszírozzák. Ebből az összegből 27 millió lejt fordítanak korszerű orvosi eszközök beszerzésére.

Mint ismert a sepsiszentgyörgyi kórház épületének megerősítése 2005-ben kezdődött, amikor szakemberek megállapították, hogy az ingatlan földrengés veszélyes. Tamás Sándor szerint a háromszéki önkormányzat kiemelt figyelmet szentel az egészségügyi rendszer korszerűsítésére, illetve arra, hogy orvosokat vonzzanak a megyébe.

A sepsiszentgyörgyi kórház udvarán megépült egy hat lakrészből álló orvosoknak szánt épület. Továbbá 1,7 millió lejből idén egy új épületet kap a Kovászna megyei törvényszéki orvosi szolgálat. Emellett a megyei önkormányzat idén 200.000 lejjel támogatja a vidéki orvosi rendelők felújítását is.

Kimaradt?