Dan Mihalache "nem tudja", hogy miért módosították Johannis szövegét

Nem tudja a román elnöki hivatal vezetője, hogy miért módosult utólag a hivatal honlapján az államfőnek az RMDSZ kongresszusához intézett üzenete.

Dan Mihalachétól arról kérdeztük, hogy miért tűnt el Klaus Johannis szövegéből többek között az a passzus, amely szerint „a kisebbségek sok célkitűzése megoldatlan még” az országban.

„Nincs mit kommentálnom ezen, hiszen az elnöki hivatal korábban már pontosította: a honlapon megjelent szöveg egy az egyben egyezik azzal, amit Laurentiu-Mihai Stefan elnöki tanácsos az RMDSZ-kongresszuson felolvasott. Hasonlítsa össze a szöveget a kongresszuson elhangzott beszéd hangfelvételével” – nyilatkozta a maszol.ro-nak Mihalache.

Arra a kérdésünkre, hogy akkor miért volt elérhető a honlapon két napig egy, a kongresszuson elhangzott szövegnél hosszabb változat, az elnöki hivatal vezetője azt nyilatkozta: „nem tudom”. Mihalache nem kívánta kommentálni azt a felvetésünket, hogy a történtek kétségbe vonják az államfő és az elnöki hivatal hitelességét.

„Nem tudok semmit hozzátenni”

Arra a felvetésünkre sem kívánt reagálni, hogy az elnöki hivatal vezetőjeként ismernie kellene a szöveg módosításának részleteit. „Mondtam már, hogy a sajtóosztály állást foglalt ebben az ügyben. Ehhez én nem tudok semmit hozzátenni” – zárta le a beszélgetést.

Mint ismert, a honlapra eredetileg felkerült üzenetben az államfő egyebek mellett az RMDSZ párbeszédkészségét méltatta, és megállapította, hogy bár az a modell sikeresnek bizonyult, sok még a tennivaló olyan kisebbségi célkitűzések elérésében, mint a törvények által rögzített jogok gyakorlati érvényesítése vagy a nemzeti identitás megőrzését szolgáló garanciák javítása.

Ezek a passzusok a kongresszuson nem hangzottak el, és Transindex felfedezte, hogy utólag eltűntek a honlapra felkerült szövegből is. Mint ismert, röviddel a történtek után lemondott Tatiana Niculescu Bran, az elnöki hivatal szóvivője is, lépése azonban nem biztos, hogy összefügg az államfő üzenetének módosításával.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?