A Föld felé zuhan egy orosz teherűrhajó

A Föld felé tart az irányíthatatlanná vált Progressz orosz teherűrhajó. Chris Hadfield űrhajós szerint be fog lépni a légkörbe, majd elég, azonban azt még nem lehet megjósolni, hogy ez hol fog bekövetkezni.

A Progressz a Nemzetközi Űrállomásra vitt volna ellátmányt - üzemanyagot, élelmiszert, vizet, oxigént és ruhát -, azonban elromlott, és ezért nem tudták csatlakoztatni az űrállomáshoz. Az előrejelzések szerint a teherűrhajó Dél-Anglia és London, majd Németország, Lengyelország és Ukrajna fölött fog elhaladni. Arra, hogy bizonyos darabjai nem égnek el a légkörben, hanem Földet érnek, kicsi az esély – írja a vs.hu.

A Guardian idézi Thomas Reitert, az Európai Űrügynökség emberi űrrepülésért felelős igazgatóját, volt űrhajóst, aki azt mondta, maximum másfél hetet lehet még fenn az űrhajó. Reiter azt mondta, ha ez valóban kontrollálatlan földet érés lesz, akkor lesznek olyan részek, amelyek nem égnek majd el, és akár szárazföldre zuhanhatnak, de, mint mondta, kicsi az esélye, hogy ezek embert veszélyeztessenek.

Kimaradt?