Borbély: fel kell lépni a kétnyelvű utcanévtáblák miatt büntetők ellen

A marosvásárhelyi kétnyelvű utcanévtáblák továbbra sem rendeződő kérdéséről, valamint Románia nemzetközi kötelezettségeiről beszélt kedden a képviselőház plénumában Borbély László, az RMDSZ képviselője.

„Húsz évvel ezelőtt, 1995-ben Románia ratifikálta a nemzeti kisebbségek védelmét szolgáló keretegyezményt, és 2007-ben elfogadta az Európai Kisebbségi és Regionális Nyelvek Chartájának előírásait, magas standardokkal. Ez érthető is, hiszen Románia parlamentjében 19 nemzeti kisebbség képviselteti magát” – fogalmazott Borbély. Hozzátette, mindezek ellenére, ma Erdély-szerte olyan visszalépéseket tapasztalunk a kisebbségi jogok tiszteletben tartása terén, amelyeket Romániának, az aláírt nemzetközi egyezmények értelmében, nem lenne szabad megengednie.

„Marosvásárhelyen, ahol majdnem fele-fele arányban van jelen a román és a magyar közösség, annak ellenére, hogy 2001-ben az RMDSZ helyi képviselőinek közbenjárásával a városi tanács a kétnyelvű utcanévtáblák kihelyezéséről döntött, mind a polgármesteri hivatal, mind a helyi rendőrség visszaélve hatalmával, nem csak, hogy nem vette figyelembe a városi tanács határozatát, de 30–50 ezer lej értékű büntetéseket akar kiszabni a saját házukra kétnyelvű utcatáblákat kihelyező lakosokra, teljesen jogtalanul” – hangsúlyozta Borbély László. A kétnyelvű utcatáblák kihelyezése Marosvásárhelyen egyértelműen a polgármester kötelessége, akinek a helyi rendőrparancsnok az alárendeltje. Éppen ezért a jogtalan büntetések ellen azonnali fellépésre, szankciókra van szükség – tette hozzá.

Felszólalásában a Maros megyei képviselő azt is elmondta, Romániának másfél évvel ezelőtt kellett volna elküldenie jelentését a Nyelvi Charta alkalmazásáról, de mivel a vállalt kötelezettségeit hiányosan vagy egyáltalán nem teljesítette, elkészítését késleltetik. Mind az Európa Tanács Rasszizmus és Intolerancia Elleni Európai Bizottsága, mind pedig a Nyelvi Chartának a Romániáról szóló 2012-es jelentése elmarasztalja az ország intézményeit amiatt, hogy nem tartják be a vállalt kötelezettségeket. „Ezúton szeretném felhívni a külügyminisztérium, a belügyminisztérium és minden felelős állami intézmény figyelmét arra, hogy ne késleltessék tovább ezen jelentés összeállítását, elkészítésében pedig egyeztessenek a romániai kisebbségi szervezetek képviselőivel is” – hangsúlyozta Borbély László, aki szerint a felsorolt hiányosságokra nem a kisebbségi szervezeteknek kellene felhívniuk az állami intézmények vezetőinek figyelmét, hanem azok kellene pro-aktívabbak legyenek, és folyamatosan figyelemmel  kísérniük a vállalt kisebbségvédelmi kötelezettségek betartását. 

Kimaradt?