Havi 3500 eurós bért javasol a honatyáknak egy szenátor

Miután a liberális Steliana Miron arra panaszkodott, hogy a parlamenti fizetése „a fodrászára sem elég”, egy másik szenátor, Ionel Agrigoroaei azt javasolta, hogy emeljék 3500 euróra a honatyák fizetését.

A Románia Haladásáért Országos Szövetség (UNPR) politikusa a Gândul portálnak azzal indokolta az indítványát, hogy a bérek megemelésével csökkenne a korrupció, mert nehezebben lehetne lefizetni a politikusokat.

Szerinte jelenleg az állami intézményeket valóságos bűnszövetkezetek szövik át, és a parlament tagjainak tíz százaléka korrupt. „Ezt a jelenséget egyszerű felszámolni: tisztességes, legalább 3500 eurós fizetést kell adni a honatyáknak, és 30 év börtönnel kell büntetni a korrupt politikusokat” – nyilatkozta Ionel Agrigoroaei.

A szenátor szerint a parlamenti iránti bizalom csökkenéséhez az is hozzájárul, hogy alacsony a honatyák fizetése. „Én például minden nap tiszta inget veszek fel, hiszen külföldi delegációkkal találkozom. A választóimban is tudatosulnia kellene, hogy nem mehetek melegítőben ilyen találkozókra” – jelentette ki.

Jelenleg egy „átlagos” képviselő fizetése bruttó 7000 lej, egy szenátoré pedig bruttó 7700 lej.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?