Konferencia kamaszoknak: hol a helyem a családFUN?

Idén két helyszínen is: Nagybányán és Székelyudvarhelyen várja a 14 és 20 év közötti fiatalokat a kamaszkorban egyáltalán nem könnyű családi élethez kötődő előadásokkal, beszélgetésekkel és megannyi mozgalmas játékkal, kalanddal, extra programmal a Függőleges keresztény ifjúsági konferencia.

„A család a tinik körében inkább probléma, mint kérdés. Mindannyian tudjuk, mekkora a család formáló ereje jellemünk alakulásában. Szeretnénk hogy a fiatalok a társadalomban tudatosan, aktívan jelenlevő, közösségi életformát vállaló, érett felnőtté váljanak, akik igényesen, keresztény polgári gondolkodás és kulturális értékek fényében élik életüket és változtatják meg pozitívan környezetüket” - mondja Pitó Orsolya, a konferencia koordinátora, és hozzáteszi: „Föl szeretnénk ébreszteni a vágyat egy igazi, harmonikus családi élet után. El szeretnénk mondani nekik, hogy létezik ilyen és tanácsolni őket abban, hogy ők mit tehetnek ennek létrejöttéért már most, és majd a jövőben.”

A Függőleges honlapján szembenézésre ösztönző kérdésekbe botlanak az érdeklődők: „Gondoltál már arra, hogy örömeid és problémáid, sikereid és kudarcaid, érzéseid és gondolataid nagyon is a családodhoz kötődnek? Meg szeretnél érteni valami régit? Fel szeretnél fedezni valami újat? Miért nem értenek meg? Hogyan beszéljem meg velük?”

Mivel a tinik egyik legfontosabb kérdése az, hogy „ki vagyok én?", a konferencia első előadása a család rájuk gyakorolt hatását boncolgatja. Dr. Kiss Jenő teológiai tanár, családi problémákból adódó lelkigondozást végző lelkész tartja a bevezető előadást. A második nap olyan kérdéseket vet majd fel mint: Hogyan lehet küzdeni a negatív minták ellen, hogy azok ne legyenek meghatározóak az életünkben? Mihez kezdjek a korlátokkal és elvárásokkal? Ha menekülni akarok a családból, hogyan kezeljem ezt? „Hangsúlyozni szeretnénk, hogy mennyire fontos, hova, kihez, vagy mibe menekülök, ha már menekülnöm kell. Van-e valaki, akiben megbízhat a tini, aki segít neki?” - emeli ki Pitó Orsolya. Elárulja azt is: „Utolsó nap érkeznénk el a jó hírhez, mi szerint a bizonytalan családi háttér rossz önértékelést eredményez ugyan, de ez nem jelent örök időkre szóló ítéletet, mert tökéletes mennyei Atyára, és szerető testvérekre találhatnak.”

Az előadások mellett kiscsoportos beszélgetések is lesznek, illetve számos műhelybeszélgetésből lehet választani: Kommunikáció a családban; Nem akarok apám/anyám lenni; Tabuk a családban; Dühös vagyok a szüleimre; Testvérpárbaj stb. Mindenki aszerint dönthet, hogy őt épp mi foglalkoztatja. A maszol.ro a programkoordinátor személyes tapasztalatára is rákérdezett: „A család sokszor kemény „munkát” jelent, de vidámságot, kacagást, játékot, biztonságot, melegséget, elfogadást, összetartozást is. Legalábbis nekem. Szomorúan látom, hogy nem minden családban van ez így. Sőt! Én nem győzök hálát adni Istennek a családomért. Hét gyerek közül én vagyok a hatodik, és habár a szüleim elmondása alapján nem volt olyan egyszerű, én csak a FUN dolgokra emlékszem” - osztotta meg lapunkkal.

Nagybányán május 1–3. között, Székelyudvarhelyen május 15–17. között lesz a konferencia, mindkettőre ajánlott online regisztrálni, mivel a szabadidős tevékenységek létszámkorlátosak, illetve aki csak a helyszínen regisztrál, annak a szervezők nem tudnak étkezést és szállást biztosítani.

Kimaradt?