Szentgyörgyi Manó a romániai X Faktorban

A romániai X Faktor november 5-i megmérettetésén a sepsiszentgyörgyi Manóként ismert Ráduly Botond is továbbjutott az élő show-ba. Miután a megyeszékhely több rockegyüttesében énekelt sikerrel, két éve pedig elnyerte az Erdély Hangja címet, most Dan Bittman mentoráltjaként mutatja meg tehetségét az egész országnak.

radulybotond szedulet bittman

Vasárnap este derült ki, hogy a Mentorok Házából Dan Bittman, akinek a 25 év alatti énekesek közül kellett kiválasztania, kiket visz magával az élő show-ba, Ráduly Botondról sem tudott lemondani. Bár a székely versenyző földre szegezett tekintettel énekelt, a mentor úgy érezte: a lelke benne volt a dalban, s ha a félénksége legyőzésén még kéne is dolgoznia, a hangjára határozott igent mond.

A 23 éves fiatalember már az első meghallgatás alkalmával lenyűgözte a háromtagú zsűrit, miután a közönség már felállva tapsolt, egymás után Dan Bittman, Cheloo és Delia is talpra ugrott ámulatából az AC/DC Highway to Hell és Puccini Nessun Dorma tökéletesen előadott dallamai hallatán.

radulybtotond XFaktor

A fiatal versenyző mögött már mondhatni komoly zenei múlt áll: tízéves korában fedezték fel tehetségét szülei, akik V. osztálytól zeneiskolába (a Plugor Sándor Művészeti Líceumba) íratták, ahol trombitán és zongorán játszott, a középiskola utolsó két évében klasszikus kántót is tanult.

Már diákként bekapcsolódott énekesként, billentyűsként rockegyüttesekbe: először a 2005-ben alapított Kopor-Show-ba, majd hívták szólistának a Rockvailer és a Worldchanger bandába is. Miután 2010-ben ő lett az Erdély Hangja tehetségkutató verseny győztese, lehetőséget kapott rá, hogy a Csaba Királyfi rockoperában a főszereplőt alakítsa. Jelenleg a sepsiszentgyörgyi Equinox, a kézdivásárhelyi Metropolis és a székelyudvarhelyi Cold Taste együttesben énekel.

radulybotond rudanjoecoldtaste

A covasnamedia.ro-nak adott interjúban elmondta, ha megnyerné az X Faktort, a pénzjutalmat arra fordítaná, amihez legnagyobb álma kötődik: a zenére. A verseny zsűrijének is elmondta, mikor először nézett velük szembe: úgy látja, manapság sajnos nem elég a jó hang ahhoz, hogy sikeres légy a zenei életben, szükség van segítségre ahhoz, hogy ismertté és elismertté váljon ezen a téren – ezt a segítséget az X Faktortól reméli. Szeretné, ha saját zenekara lenne, és országszerte tudnának róla, sőt külföldön is színpadra léphetne.

Facebook-oldalán Antal Árpád András, Sepsiszentgyörgy polgármestere is felhívta a helyiek figyelmét, hogy „támogassák ezt a tehetséges fiatalembert szavazatukkal”, a következő adástól kezdődően ugyanis már a nézők is beleszólhatnak a versenyzők sorsába. Pénteken létrehozták rajongói oldalát is a közösségi portálon a fiúnak, akit egyaránt támogat a megyeszékhely magyar és román közössége. Román anyanyelvű hozzászóló fogalmazta meg: „Botond a Székelyföldet képviseli, és én nagyon büszke vagyok erre.”

radulybotond kint

Miközben jelentkezett az X Faktorba, a fiatal tehetség magánéletében is komoly lépésre szánta el magát: októberben eljegyezte kedvesét. Az X Faktorban való előrehaladásáért legközelebb november 11-én este kell síkra szállnia. A műsort élőben közvetíti az Antena 1 televízió.

{loadposition kampany}

Kimaradt?