Hagyományosan cigány mesterségeket kezdenek oktatni Csíkban

A Hargita megyei romák kézműves mesterségeinek megőrzése című projektről tartott sajtótájékoztatót a Gelem Gelem Harghita Egyesület április 20-án, hétfőn a csíkszeredai Szakszervezetek Művelődési Házában. Célja a hagyományos roma kézműves mesterségek népszerűsítése és a kézművesek által életük során összegyűjtött tudás átadása a fiatal roma és nem roma generációknak, valamint a gazdasági és társadalmi egyenlőtlenségek csökkentése az Európai Gazdasági Térségben.

A projektet az egyesület Hargita Megye Tanácsával, Csíkszereda Megyei Jogú Város Önkormányzatával, a Csíkszeredai Thalia Alapítvánnyal, valamint a Szakoktatási és Szakképzési Egyesülettel együtt kivitelezi.

A sajtótájékoztatón Ioni Gheiza, a Gelem Gelem Harghita Egyesület elnöke elmondta, a projekt fő tevékenysége kézműves tanfolyamok szervezéséből áll, ahol a fiatalok elsajátíthatják elméletben és gyakorlatban is a vesszőkosárfonást, illetve a vessző- és cirokseprűkötést, erről hivatalos oklevelet is kapnak majd, amivel érvényesülni tudnak a piacon. A kézműves mesterségek bemutatását tervezik, táncbemutatót, továbbá a foglalkozások és bemutatók fontos pillanatait megörökítő fényképekből kiállítást is szerveznek, amellyel népszerűsítik a roma kultúra gazdagságát 20 Hargita megyei helységben.

A projekt célkitűzése kapcsán Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke összefoglalta, hogy az általa vezetett intézmény nagy hangsúlyt fektet a továbbiakban is a szakképzési rendszer fejlesztésére, a szakoktatás megreformálására, a gyakorlati képzés fejlesztésére, hogy a frissen kikerült szakembereknek reális esélyük legyen a tanult szakmából megélni.

„Hargita Megye Tanácsánál ezen folyamat segítésére törekszünk a csíkszeredai Sapientiával való együttműködések révén, illetve a szakoktatás újítása és fejlesztése a célja a Duna Régió Szakképzési Klaszternek, amelynek alapító tagja a megyei tanács is. Emellett alintézményünk, a Hargita Megyei Művészeti Népiskola romák számára szervez zenetanfolyamot, amelyen a régi, hagyományos hangszereken tanulnak meg játszani a fiatalok. Sok lehetőség van, amit ki kell használni, a 2014–20-as időszakban az EU a korábbiaknál nagyobb hangsúlyt fektet a romák inklúziójára, Hargita Megye Tanácsa romastratégiájában kiemelt hangsúlyt fog fektetni az oktatásra, munkaerő-piaci elhelyezkedésre, lakáshelyzetre és egészségügyre. Fontos a korai iskolaelhagyások megakadályozása, arra kell törekedni, hogy minél több roma nemzetiségű fiatal járjon oktatási intézménybe, tanuljon, integrálódjon. Konkrét problémák megoldásán dolgozunk, ha egyelőre csak a projektben érintett 30 gyerek tanul is szakmát, az már példát mutat a társainak” –  emelte ki a megyeelnök.

A képzések május 25-től kezdődnek, 30 fiatalt képeznek ki a Hargita megyei falvakból. A projekt összértéke 209 974,42 lej, amelyből a vissza nem térítendő pénzügyi támogatás összege 188 976,98 lej.

Kimaradt?