A bombakereső kutyák a prosztatarákot is kiszagolják

Egy amerikai kutatás bizonyította, hogy a bombakereső kutyák elképesztő pontossággal képesek jelezni, ha egy férfinak prosztatarákja van.

The Journal of Urology szakoldalon publikálták azt az amerikai kutatást, amely a prosztatarák kimutatásának egy új módszerét fedezte fel: bombakereső kutyákat kértek a feladatra, akik meglepően komoly sikerrel abszolválták azt.

A kiindulópont az volt, hogy a prosztatarákos férfiak vizeletében vannak olyan vegyületek, amelyeket egy olyan finom szaglású állat, mint egy bombakereső kutya észre is vehet. Ezeknek az összetevőknek a kiszaglására ezért kiképeztek két bombakereső németjuhászt, majd élesben is tesztelték őket.

362 prosztatarákos és 540 egészséges férfi vizeletét szagolták meg, majd jelezték, ha a betanított összetevőt észrevették. Az eredmény egészen elképesztő volt: az egyik kutya 100, a másik pedig 98,6 százalékos pontossággal vette észre, ha prosztatarákos beteg mintája került elé, a két kutya pedig összesen csak 20 esetben gondolta rákosnak az egyébként egészséges mintát.

Kimaradt?