Bepanaszolták a főesperest, mert imádkozik Mezei Jánosért

Gyergyószentmiklósiak egy csoportja bepanaszolta a helyi főesperest a Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekségen, mert szerintük Portik-Hegyi Kelemen politizál a templomban, és „egy bűnözőért”, az előzetes letartóztatásban lévő Mezei János polgármesterért imádkoztatja a híveket.

„Az utóbbi két hétben Portik-Hegyi Kelemen arról kezdett nekünk prédikálni, hogy hogyan kell imádkoznunk annak érdekében, hogy a polgármestert feljelentő lelke a pokolra kerüljön, és hogy az utcára kell vonulnunk a lecsukott polgármester bátorítására. Sőt, csütörtökre már beiktatott egy szentmisét Mezei bűnözőért. Nem normális dolog, hogy az egyház embere ilyet hirdessen, főleg nem a húsvéti nagyböjtben és nem politikai témákban” – olvasható a 22 személy által aláírt levélben.

A „feljelentők” arra kérik az érseket, fegyelmezze a főesperest. „Különben ha így folytatja, kénytelenek leszünk személyesen megkérni őt, hogy költözzön másik egyházközségbe. És akkor szégyenkezhetünk ország-világ előtt” – szögezik le az aláírók.

„Az nem bűn, ha a hívekkel imádkozom”

A maszol.ro megkeresésére a főesperes megerősítette: amióta Mezei Jánost előzetes letartóztatásba helyezték, minden csütörtökön helybeliek részvételével imaesteket szerveznek a hívek a bajba került elöljáró családjáért. De nem csak a katolikusok. Legutóbb az örmény templomban, azelőtt az unitárius imaházban, korábban pedig a református templomban szerveztek hasonló rendezvényt. Most csütörtökön a Szent István templomban lesz ilyen imaest. „Az nem bűn és nem politizálás, ha a hívekkel együtt imádkozom” – jelentette ki Portik-Hegyi Kelemen.

A feljelentőiről azt mondta: a 22 aláíró közül legfennebb egy-két nevet ismer, így nem tartja kizártnak, hogy nagyon sok a fiktív név közöttük. Hozzátette, a panaszosok valótlanságokat állítanak levelükben, és nagyon tájékozatlanok katolikus egyházi ügyekben. „Összetévesztik a misét az imádsággal. Emellett egy katolikus pap sosem imádkozik azért, hogy valakinek a lelke a pokolra kerüljön. Éppen ellenkezőleg, azért imádkozik, hogy megmeneküljön” – magyarázta.

A főesperes hangsúlyozta, soha nem politizált. „Ugyanolyan jó kapcsolatban vagyok az RMDSZ-esekkel és az MPP-sekkel is, mindannyian a hívem” – fogalmazott. Megjegyezte: nem érez haragot a feljelentői iránt. „Csak egy kis fájdalmat érzek. Az igazságtalanság, a megosztás mindenkinek árt” – jelentette ki.

Az érsekség nem foglalkozik az üggyel. Potyó Ferenc érseki helynök „egyszerűen nevetségesnek” nevezte a feljelentők vádjait, amelyekkel a gyulafehérvári érsekség nem kíván foglalkozni. „Tudomásunk szerint az aláírók nagyon nagy része fiktív személy. Ráadásul olyan állításokat fogalmaznak meg, hogy nem találok rá szavakat. Aki egy kicsit is tájékozott hittani és egyházi kérdésekben, ilyesmiket nem mondhat. Mi imádkozunk élőkért, holtakért, barátainkért, ellenségeinkért, de Istentől rosszat soha senki nem kérhet” – jelentette ki a maszol.ro-nak az egyházi elöljáró, aki szerint ez a feljelentés csak arra jó, hogy „egyesek szenzációt csináljanak belőle”.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?