Kelemen Hunor: létkérdés a parlamenti jelenlét

Székelyföld gazdasági helyzetéről, a térség lehetőségeiről beszélgetett helyi vállalkozókkal Kelemen Hunor szövetségi elnök, Hargita megyei parlamenti képviselő november 2-án, Csíkmadarason.

Négy gazdaságélénkítő pillér

A szövetségi elnök elmondta, négy fő gazdaságélénkítő pillért tűzött ki célul az RMDSZ az Erdély 2020 gazdaságfejlesztési tervében az elkövetkező esztendőkre: az Európai Uniós alapok és az országos költségvetésből leosztott finanszírozás mellett jelentős összegeket kell fordítani a mezőgazdaságra – nem csak a termelésre, hanem a feldolgozásra is.1103-kh

Támogatni kell a kis- és közép-vállalkozásokat, hiszen főként ezen a területen számíthatunk munkahelyteremtésre. Kiemelt figyelmet kell fordítani az oktatásra, gondoskodni kell a fiatalok versenyképességének növeléséről.

„Négy nagy terület, amellyel a székelyföldi gazdaságot is meg tudjuk mozdítani. Ha ott leszünk a parlamentben, ezeket prioritásként fogjuk kezelni” – mondta Kelemen Hunor, hozzátéve, az egységes adókulcsot meg kell őrizni, azonban az RMDSZ javasolja az ÁFA 24-ről 19 százalékra való csökkentését, mivel ez a szomszédos országok mindenikében alacsonyabb, így Románia sokat veszített vonzerejéből a befektetők számára.

Parlamenti választások: elmaradhatatlan a magyarság részvétele

Az RMDSZ elnöke a december 9-i, parlamenti választások fontosságáról is beszélt a fórumon részt vevő vállalkozóknak. Elmondta, magas román részvételt mutatnak a felmérések, így az arányok csak úgy maradhatnak egyensúlyban, ha a magyarság is nagy számban az urnák elé járul. 1103-total.jpg

„Székelyföld dolgai csak nekünk fontosak, más nem fog rólunk gondoskodni Bukarestben. A saját érdekeinket csak mi tudjuk érvényesíteni. A következő időszakban tehát az a legfontosabb, hogy zárjuk sorainkat”- szögezte le a szövetségi elnök.

A parlamenti jelenlét fontosságáról beszélve Kelemen Hunor beszámolt azokról a döntésekről is, amelyeket Romániának meg kell hoznia 2013-ban.

Az alkotmánymódosítás kapcsán elmondta, az RMDSZ kiemelt tervei között szerepel a magyar nyelv hivatalos, regionális nyelvként való elismerése, ez hatalmas továbblépés lesz a kollektív jogok terén.

2013-ban sor kerül ugyanakkor a gazdasági-fejlesztési régiók felosztására, a közigazgatás reformjára és a választási rendszer átalakítására is.

Tánczos Barna: vállalkozóbarát önkormányzatokra van szükség

Tánczos Barna Hargita megyei szenátorjelölt elismerően beszélt a felcsíki falvakról, hiszen véleménye szerint szemmel látható a fejlődés a térségben. 1103-tanczos

"A mércét magasra tettük, most már nem hagyhatunk alább, azonban váltásra van szükség. Ezt a váltást pedig a vállalkozóbarát önkormányzatok jelentik. A kiegészítő támogatásokat azok a régiók tudják lehívni, akik több lehetőséget biztosítanak a vállalkozóknak" - mondta az RMDSZ Hargita megyei szenátorjelöltje.

Hozzátette: olyan gazdasági hátteret kell kiépíteni Székelyföldön, amely az önrendelkezés alapjául szolgálhat.

Miklós Géza, a Hargita megyei Olt Vízügyi Igazgatóság vezetője arról a veszteségről számolt be, amelyet a májusi kormányváltás óta tapasztaltak. 1103-miklos.g

"Hargita megyében 100 milliárd lejjel kevesebb beruházás valósult meg a vízgazdálkodás terén, amióta az RMDSZ nincs kormányon. Tehát ott kell lennünk, mert ez létkérdés" - szögezte le az intézmény vezetője.  {loadposition kampany}

Kimaradt?