Húsz százalékkal olcsóbbak lesznek a gyógyszerek?

Május elsejétől akár 20 százalékkal lehetnek olcsóbbak a gyógyszertárakban a gyógyszerek, miután az egészségügyi minisztérium felkérte a gyártókat, csökkentsék az árakat - tájékoztat az Adevărul. A lap úgy tudja, végre most alkalmazta a tárca azt a rendeletet, amelyet hat évvel ezelőtt hoztak meg.

A minisztérium nemrégiben nyilvánosságra is hozta az egyelőre csak részben felújított árlistát, az árakat a 2009-es minisztériumi rendelet értelmében számolták ki. A rendelet szerint Romániában a gyógyszerek nem lehetnek drágábbak, mint például Magyarországon, Spanyolországban, Németországban. 

A listán egyelőre csak az innovatív orvosságokra számították ki az árcsökkenést, az eredeti gyógyszerrel azonos hatóanyagtartalmú és összetételű gyógyszereknek, az úgynevezett generikus gyógyszereknek az árát az előbbiek függvényében számolják ki.

A Mediafax szerint a hepatitisz B kezelésére használt gyógyszer például a jelenlegi 1713 lejről az intézkedés nyomán 1595 lejre csökken. Az árcsökkenés több mint ezer gyógyszerre vonatkozna, és május elsejétől lépne érvénybe.

Az országos gyógyszerészeti kamara alelnöke, Clara Popescu szerint a minisztérium intézkedése azt vonhatja maga után, hogy néhány gyártó leveszi termékét az ártámogatott listáról. Az olcsó termékek miatt a kereslet is megnőhet, és a megnövekedett export miatt előfordulhat, hogy egyes gyógyszerek eltűnnek a patikákból.

Más szakemberek szerint a betegek nem érzik meg a zsebükön az árcsökkenést, hiszen az új árlista a receptköteles orvosságokra vonatkozik, amelyekhez eddig is ártámogatással jutottak hozzá, így a megtakarítást leginkább az állami kasszában lesz érezhető.

Kapcsolódók

Kimaradt?