Tengeribeteggé teheti utasait az önvezető autó

Az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban, Indiában, Kínában, Japánban és Ausztráliában végzett felmérés során kiderült, hogy az önvezető autókban utazók jó része arra készül, hogy ő majd olvasni, chatelni, játszani vagy filmet nézni fog – ennek eredményeként viszont fel kell készülniük arra is, hogy gyakran lesznek tengeri betegek.

Ez kevésbé érinti azt a 60 százalékot, aki inkább a tájat nézné vagy aludna – ezek a tevékenységek ugyanis kevésbé hajlamosítanak a jármű mozgása okozta émelygésre – írja a geeks.hu.

Michel Sivak, a felmérést végző egyik kutató elmondta, hogy a tengeri betegséget három fő komponens okozza: a látott és az érzett mozgás közötti különbség, a váratlan mozgások és a mozgás feletti kontroll hiánya. Mindhárom fokozottan jelen van az önvezető autókban. A rosszullét fokát pedig nagyban befolyásolja, hogy a beteg éppen mit csinál – a könyv- vagy kijelzőbámulás például növeli azt. Az utasokon segíteni akaró gyártók számára megoldást jelenthet a nagyobb méretű ablakok és a jobban hátradönthető ülések használata.

Kimaradt?