A kétnyelvűségre kért kormánypénzt Tamás Sándor

A kétnyelvűség biztosításához kért költségvetés-kiegészítést a háromszéki önkormányzat Victor Ponta miniszterelnöktől.

Tamás Sándor, a háromszéki közgyűlés elnöke csütörtökön írásos kéréssel fordult a miniszterelnökhöz, és új állásokat, valamint további anyagi támogatást kér azért, hogy az intézmény zökkenőmentesen alkalmazhassa az anyanyelvi jogokat. A kérés itt olvasható.

Az elmúlt években, több alkalommal volt példa arra, hogy anyagi és egyéb okokból valamelyik határozattervezet magyar fordítása nem készült el a tanácsülésre – indokolta Tamás Sándor, aki rámutatott, hogy törvény szerint azon megyékben, ahol a nemzeti kisebbség aránya eléri a 20 százalékot, kötelező az anyagokat két nyelven, azaz románul és a kisebbség nyelvén elérhetővé tenni. Kovászna megye lakosságának a legutolsó népszámlálási adatok szerint 73 százaléka magyar, tehát a jogszabály érvényes.

„A törvényes előírások ellenére az önkormányzat nem tudott teljes munkaidős fordítókat alkalmazni, mert a kormány nem teszi lehetővé, hogy állásokat hirdessünk meg. Mivel alkotmányos jog a kisebbségi nyelv érvényesülése, a miniszterelnök segítségét kértük ez ügyben” – fogalmazott Tamás Sándor.

Mint ismert, a márciusi önkormányzati ülésen az egyik tanácsos jelezte, hogy a határozattervezetek egyike nem érhető el magyar nyelven. Ugyanakkor a Kovászna megyei önkormányzat idén tervezi egy szinkrontolmácsolás-berendezés vásárlását is.

Tamás Sándor a nyelvhasználat érvényesítése érdekében öt új állás létrehozását, és 4 millió lej költségvetés-kiegészítést kér a kormánytól. Ezt a pénzt többnyelvű táblákra, illetve a fordítóberendezésre költenék. A tanácselnök elmondta: kíváncsi arra, hogyan reagál a miniszterelnök: elbújik valamilyen kifogás mögé, vagy igazi európai polgárként segít a Romániában érvényes törvények betartásában.

Kapcsolódók

Kimaradt?