Diaconu-ügy: hogyan szavazott az RMDSZ frakciója?

Nem volt egységes álláspontja az RMDSZ-frakciónak azzal kapcsolatban, hogy megőrizheti-e mandátumát Mircea Diaconu – nyilatkozta a maszol.ro-nak Fekete Szabó András.

A szenátusi frakcióvezetőtől azt szerettük volna megtudni, hogyan viszonyultak az RMDSZ szenátorai ahhoz a jogerős legfelsőbb bírósági ítélethez, amely szerint tisztségei összeférhetetlenségei miatt a színész-politikusnak távoznia kell a parlamentből.feketeszabo

Mint megírtuk, a szenátorok többsége semmibe vette ezt a bírósági ítéletet, és – titkos – szavazatuk révén Mircea Diaconu megőrizhette mandátumát. Fekete tájékoztatása szerint az RMDSZ honatyái lelkiismeretük szerint szavaztak.

A frakcióvezető személyes véleményként elmondta: nem ért egyet a szenátus döntésével. „Jogállamban még a parlamentnek is illik betartani a bírósági ítéleteket" – jelentette ki.

Ugyanakkor mentegette is szenátortársait. „Többségük úgy gondolkozhatott: szegény Diaconescunak már úgyis csak néhány hete van hátra a parlamentben, s már azt is közölte, hogy nem indul a decemberi választásokon" – magyarázta a politikus.diaconu

Fejcsóválás Brüsszelben

Diaconu ügyében – szóvivője révén – megszólalt az Európai Bizottság is. Mark Grey úgy fogalmazott: Brüsszelben sajnálattal fogadták a szenátus eljárását. „A román jogállamiság egyik eleme az, hogy a bírósági ítéleteket betartják" – jelentette ki.

A szóvivő emlékeztetett arra, hogy a parlamenti mandátummal összeférhetetlen tisztséget betöltő honatyák mandátumának megszűntetésére korábban a román kormány kötelezettséget vállalt.

Kimaradt?