Gyorsabb lesz és kevesebb netet fogyaszt majd a YouTube

Az elmúlt hónapokban a YouTube fejlesztői egy olyan eljárást dolgoztak ki, amellyel az eddiginél gyorsabban töltődnek be és kevesebb sávszélességet foglalnak el a jó, 4K-s minőségben lejátszott videók.

http://www.youtube.com/watch?v=jpOczFF3Q_E

Bár a YouTube-on nagyon egyszerű UHD-videókat találni, lejátszani már annál nagyobb kihívást jelent. Mivel igen nagy adatforgalmat generál, így a havi kerettel gazdálkodó mobilneteseket a korlátozáshoz viszi közelebb, a többieknek pedig jelentősen lassítja az internetkapcsolatot. Az Engadget beszámolója szerint a YouTube fejlesztői az elmúlt időszakban számos videót az új, VP9-es formátummal tömörítették be, mellyel azt ígérik, a 4K-s videókat az eddigieknél jóval könnyebb lesz elérni. A kodek a jelenlegi leggyakoribb H.264-es tömörítési szabványhoz képest feleakkora sávszélességet foglal le, még akkor is, ha a képminőséget magasabbra állítjuk.

Ennek köszönhetően a videót nem csak hamarabb kezdi el játszani a YouTube, de még akkor meg tudjuk nézni, ha azt az internetkapcsolat éppen lassabb az eddig szükségesnél. A legfőbb kérdés azonban, hogy a böngészők és az okostelefonok, táblagépek támogatják-e ezt a fajta megoldást. A Chrome és a Firefox támogatják, az iparág azonban már a H.265-ös szabvány felé mozdult el, ami a H.264-hez képest akár kétszeres tömörítési arányt is képes elérni úgy, hogy nem romlik a kép minősége.

Kimaradt?