Floridában még ma is törvénytelen a házasságon kívüli együttélés

Várhatóan hatályon kívül helyezik Floridában a vadházasságot tiltó 1868-as törvényt, amely alapján akár 60 napos elzárással és 500 dolláros büntetéssel is sújthatók azok a felnőttek, akik „erkölcstelen” módon élnek együtt.

„Változnak az idők” – mondta a floridai felsőház jogi bizottsága előtt Eleanor Sobel demokrata szenátor. Rámutatott, hogy a szövetségi államban jelenleg több mint félmillió pár szegi meg a törvényt. „A kormánynak nem szabad betolakodni az emberek életébe” – jelentette ki.

A politikus szerint a gyakorlatban nem büntetik a vadházasságban élő párokat, de előfordult már, hogy például nagyszülőktől megtagadták unokáik láthatásának jogát, mondván, olyan partnerrel éltek együtt, aki nem a házastársuk. A rendezetlen családi állapot a háttérellenőrzések során törvényszegésként jelenhet meg valakinél a 19. századi jogszabály értelmében.

„Már csak három államban él ez az idejétmúlt törvény, Floridában, Michiganben és Mississippiben” – hívta fel a figyelmet Eleanor Sobel.

A bizottság egyhangúlag támogatta a szenátor törvényjavaslatát az 1868-as rendelkezés hatályon kívül helyezéséről. Az előterjesztést májusban tárgyalja a szenátus. Az alsóház jogi bizottsága még nem döntött a tervezetről.

Kimaradt?