Gyönyörű képeket fest egy vak férfi (GALÉRIA)

Úgy festi gyönyörű festményeit John Bramblitt, hogy semmit nem lát modelljeiből, az őt körülvevő világból. A hét éve teljesen vak texasi férfi speciális technikával alkot, melyhez segítségül hívja különlegesen érzékeny ujjbegyeit.

A fekete a depresszióé, a szörnyű fekete a szenvedésé – nála minden szín egy érzéshez kapcsolódik. Speciális festékestubusain Braille-írással szerepelnek a színek, ám ez csak az alkotói munka technikai része. Maga az alkotás sokkal, de sokkal misztikusabb.

Az üres vászonra felesége segítségével viszi fel a kontúrokat ragasztóval – a képen szereplő tárgyak, épületek, személyek, arcok körvonalait. Ezután John teljesen egyedül dolgozik: bal keze érzékeny ujjbegyeivel kitapintja a megszáradt ragasztó vonalait, áthúzza azokat a megfelelő színű festékkel, majd a kívánt árnyalatok kikeverése után megfesti a képet. Az eredményt látva sokan nem hiszik el, hogy John teljesen vak, ugyanis fanatasztikus színvilágú festmények kerülnek ki műterméből.

A texasi Dentonban feleségével és fiával élő férfi tizenévesen epilepsziás lett, a betegség szövődményeként vesztette el hét éve a szeme világát. Mély depresszióba esett, melyre a festészetben találta meg a gyógyírt. „Gyermekként imádtam írni, rajzolni, festeni. Amikor már nem láttam semmit, azt hittem, számomra nem létezik kreatív elfoglaltság többé. Aztán ráleltem a festészetre, és azóta az alkotással tartom sakkban az őrületet.”

Kimaradt?