Halasztottak a Mikó-perben a ploieşti-i táblabíróságon

Elhalasztották csütörtökön a Mikó-per tárgyalását a ploieşti-i táblabíróságon, ám azt még nem tudni, mikorra tűzték ki a következő időpontot – tájékoztatta a maszol.ro-t Markó Attila, a per egyik elítéltje.12 15 marko attila

A kisebbségügyi államtitkár elmondta, a tárgyalás előtt összesen hét halasztási kérelmet iktattak a per érintettjei: a három vádlott ügyvédei mellett az egyház, a kormányfőtitkárság, a sepsiszentgyörgyi önkormányzat és az igazságügyi minisztérium is a per elnapolását igényelte. Tájékoztatása szerint ügyvédeik azért kértek halasztást, mert egyiküknek fontos tárgyaláson kellett részt vennie egy másik helyszínen.

Az államtitkártól megtudtuk: a védelem alaposan felkészült a tárgyalásra. „Magyarországi levéltárakban olyan korabeli dokumentumokra bukkantunk, amelyek segítségével sikerült összeraknunk a Székely Mikó Kollégium tulajdonviszonyainak puzzle-ját az alapításától az államosításig” – magyarázta.

A Székely Mikó Kollégium ingatlanainak visszaszolgáltatása ügyében zajló perben a buzăui törvényszék június 29-én a restitúciós bizottság volt tagjait, Marosán Tamást és Markó Attilát alapfokon három év letöltendő börtönre ítélte. A testület harmadik tagját, Silviu Climet felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték.

A törvényszék szerint a bizottság jogtalanul adta vissza az épületet az Erdélyi Református Egyházkerületnek. A református egyházat az államnak okozott kár címen 1,13 millió lej kifizetésére kötelezte.

Kimaradt?