RMDSZ-évforduló: visszaadni a reményt a szatmáriaknak

A Szatmár megyei RMDSZ fennállásának 25. évfordulóját ünnepelték szombaton Szatmárnémetiben. Az eseményen részt vett Kelemen Hunor szövetségi elnök is.

„Nekünk most a jövőre kell gondolnunk, mert a legnagyszerűbb elődök sem jelentenek garanciát, biztonságot. Lehet építkezni erre az örökségre, de az csak rajtunk múlik, hogy megtaláljuk-e a helyes utat továbbra is” – fogalmazott Kelemen Hunor Szatmárnémetiben szombaton, az RMDSZ Szatmár megyei szervezetének bővített MKT-ülésén, amelyen a Szövetség fennállásának 25. évfordulóját ünnepelték alapító tagok, önkormányzati képviselők, polgármesterek, egyházi és civil szervezeti képviselők, illetve a megyében élő sváb és szlovák

A politikus szerint arról is beszélni kell, hogy van-e az RMDSZ-nek hosszú távú elképzelése Erdélyről, Romániáról. „Azt huszonöt évvel ezelőtt is tudtuk, hogy nem akarunk olyan országot, amelyben a törekvéseink közbiztonsági veszélyforrásnak minősülnek, vagy az identitás megőrzésének jogosultságát kell bizonyítanunk minden nap” – jelentette ki.

Kelemen: visszaadni a reményt

Partium közösségei tudják azt, hogy nem adhatják fel azokat az értékeket, amelyekért negyedszázada is harcoltak, ezek közül legfontosabb a közösségi szolidaritás, a közös jövő tervezése – tette hozzá a szövetségi elnök.

„Kiemelt jelentősége van az itt élő svábokkal, és a többi kisebbséggel való együttműködésünknek. Egymásrautaltságunk felismeréseként, partnerségünk további megerősítésére szövetséget kell kötnünk az elkövetkező választási küzdelmekre is. Együtt erősebbek vagyunk, és szükségünk van egymásra azért is, hogy mindannyiunk érdekei érvényesüljenek, közösségeink képviseletét biztosítsuk” – jelentette ki Kelemen Hunor, aki megköszönte a Szatmár megyei magyarságnak a támogatást, hogy akkor is kiálltak az RMDSZ mellett, amikor hittek, és akkor is, amikor csalódtak a közéletben.

 „Nincs szégyellnivalónk ebből a huszonöt évből, mert mi nem hajlottunk arra, amerre a szél fújt. A magyarság már akkor tudta, hogy Európához akar tartozni, támogatja az Észak-atlanti Szövetséghez való csatlakozást, parlamenti eszközökkel akar céljaiért harcolni, amikor a hazai társadalom nagy része még tétován kereste az útját. Konoksággal és határozottsággal biztosítottuk Romániában a politikai stabilitást, és a jövőben is erre vállalkozunk” – mondta az RMDSZ elnöke.

A politikus szerint a magyarság érdekvédelmi szervezetében mindenkire szükség van, mindenkinek helye van, a következő időszakban pedig hozzá kell járulnia a bizalom megerősítéséhez, ahhoz a tartalmi megújuláshoz, amely időről időre szükségesnek mutatkozik.

 „Vissza tudjuk-e adni a szatmárnémetieknek azt a reményt, hogy ismét olyan ember vezetheti ezt a várost, akiben megbíznak? A következőkben erre kell megtalálnunk a helyes választ, az érdekképviseletnek ez a legnagyobb helyi kihívása” – mutatott rá Kelemen Hunor, akinek szövetségi elnökként való indulását egyhangúlag támogatták az  ünnepi ülésen az MKT tagjai.

Pataki: akik elvetették a magot

Pataki Csaba szenátor, az RMDSZ Szatmár megyei szervezetének elnöke beszédét azok névsorának felolvasásával kezdte, akik 1989 decemberében a színházban összegyűltek és lefektették a magyar közösség érdekvédelmének és érdekképviseltének alapjait a megyében.

„Elvetették a magot, és mivel jó volt a talaj, meggyökerezett benne az a fa, amely azóta sok mindent kibírt. Akkor mindenki azt hitte, hogy könnyen fog menni, de huszonöt év alatt sok minden történt, ami miatt az akkor megfogalmazott célok továbbra is aktuálisak” – fogalmazott a szervezet megyei elnöke.

Pataki a magyarság országos és helyi képviseletének múltjára is kitért, felidézte azt, hogy negyedszázad alatt a közösség olyan közéleti eszközökkel gazdagodott, amelyeket annak előtte elképzelhetetlennek tartott, és amelyek megőrzése a jövőben is kötelesség.

„Ünnepünkre meghívtuk azoknak a kisebbségeknek a képviselőit is, akikkel az elmúlt negyedszázadban partnerként együttműködtünk. Ezzel azt is üzenjük, hogy Szatmár megye nem frontvonal, hanem kapocs, nagyon fontos találkozók helyszíne és közös gondolatok elindítója” – jelentette ki Pataki Csaba, aki megköszönte elődei munkáját, azt, hogy helytálltak a nehéz helyzetekben, építették és erősítették a megyei szervezetet.

Ilyés: van mit ünnepelnünk

Az egykori RMDSZ-elnökök nevében Illyés Gyula, a Szövetség önkormányzatokért felelős főtitkárhelyettese, egykori szatmárnémeti polgármester és megyei elnök köszöntötte az ünnepség résztvevőit, és azt a lelkesedést méltányolta, amellyel a forradalom utáni első napokban az erdélyi magyarság meg tudta szervezni önmagát, egy emberként cselekedett.

 „A szövetség megalapítására nem volt egy előre elkészített terv, hanem természetes reakció volt egy kínálkozó lehetőségre. Fontos eredménynek tartom, hogy ez a huszonöt éves szövetség politikai eszközökké tudta változtatni az akkori akaratot és célokat. Bár vannak, akik ünnepélésünket kifogásolják, én úgy gondolom, hogy van mit ünnepelnünk, és ezért nem kell magyarázkodnunk” – hangsúlyozta a főtitkárhelyettes, aki nyolc évig volt az RMDSZ megyei vezetője.

Ressler pozitív tapasztalatai

Stefan Ressler, a Német Demokrata Fórum Szatmár megyei szervezetének alelnöke felszólalásában egyértelművé tette: a kisebbségi képviselet jövőjét az RMDSZ-szel partnerségben képzelik el. Mint mondta, pozitív tapasztalatokra épülő eredményes munka volt Szatmár megyében az elmúlt 25 évben.

„Közös tervek alapján dolgoztunk a falvakban és községekben, munkánkat pedig szavazatokra is tudtuk fordítani. Ezt kell folytatnunk, hiszen mi továbbra is első számú partnerünknek tekintjük az RMDSZ-t. Jó kapcsolatunk és az eddig közös eredmények alapján a jövőt is elsősorban ebben az együttműködésben látjuk, egy békés és mindenki számára kedvező Romániában” – mondta a megye német közösségének vezetője.

Újságírókat díjaztak

A rendezvényen átnyújtották a fiatalon elhunyt, tehetséges újságíróról, Fodor Istvánról elnevezett emlékdíjat. Nagy Szabolcs, az RMDSZ Szatmár megyei szervezetének ügyvezető elnöke ismertette a 2011-ben létrehozott elismerés idei díjazottjait.

A közösségépítésben és az újságírói szakmában egyaránt jeleskedő Czinzel Lászlónak, a szatmar.ro hírportál főszerkesztőjének, illetve Romász János sportújságírónak ítélték oda az emlékdíjat, amelyet Fodor Imre édesapja, Fodor Lajos nyújtott át. Az ünnepség a nagykárolyi Carmina Renascentia régizene-együttes előadásával zárult.

Kimaradt?