RMDSZ-alapszabályzat: fontos módosításokról szavaz az SZKT

Megszűnik a politikai alelnöki tisztség és a főtitkárság átalakul ügyvezető elnökséggé – ezek az RMDSZ alapszabályzatának legfontosabb módosulásai, amelyekről a Szövetségi Képviselők Tanácsa szombaton készül dönteni Zilahon. A végső szó a kongresszusé.

Az SZKT tagjainak szétosztott tervezet szerint a politikai alelnöki tisztség megszűnését Kelemen Hunor szövetégi elnök javasolta, és a bizottság elfogadta. Ezt a tisztséget az RMDSZ 2011-es kongresszusán hozták létre, jelenleg Borbély László tölti be. A képviselő egyébként már korábban jelezte, hogy a 2015-ös kongresszuson már nem is pályázna újabb alelnöki mandátumra.

A főtitkárság ügyvezető elnökséggé történő átalakítását Kovács Péter jelenlegi főtitkár javasolta. Ha a módosítás életbe lép, akkor az RMDSZ a 2011-es kongresszus előtti állapotokhoz tér vissza: 1993-tól 2011-ig is ügyvezető elnökség szerepelt a szövetség struktúrájában, ezt a testületet alakították át főtitkársággá a Kelemen Hunort elnökké választó 2011-es kongresszuson.

Az ügyvezető elnököt (akárcsak korábban a főtitkárt) a szövetségi elnök javaslata alapján az SZKT nevezi ki, a kongresszus utáni első ülésén. Az ügyvezető elnökség struktúráját (pl az ügyvezető alelnökök számát) is az SZKT júniusi ülésén véglegesítik.

Az ügyvezető elnök hatalma egyébként egy módosító javaslat szerint erősödik a főtitkáréhoz képest. Legalábbis olyan értelemben, hogy saját hatáskörben dönthet bármelyik ügyvezető alelnök tisztségbe való kinevezéséről, illetve felmentéséről. A főtitkárhelyettesek kinevezése és felmentése jelenleg a szövetségi elnök hatáskörébe tartozik.

Újdonság, hogy a tervezet szerint ezentúl a szövetségi elnök saját hatáskörében kezdeményezheti az alapszabályzatban szereplő szankciók (például a kizárás) alkalmazását az RMDSZ tagjaira. Hasonlóképpen a megyei elnök is saját hatáskörben kezdeményezheti szankciók alkalmazását.

A módosított alapszabályzat tervezetét az RMDSZ alapszabályzat-módosító bizottsága dolgozta ki a testület, illetve a beérkezett egyéni javaslatok alapján. A legtöbb egyéni javaslatot Kovács Péter főtitkár, Márton Árpád képviselő, Kereskényi Gábor képviselő, Borboly Csaba Hargita megyei tanácselnök, az RMDSZ Nőszervezete és Jakab Áron Csaba székelyudvarhelyi városi tanácsos terjesztette be.

A alapszabályzatot az RMDSZ április 17-18-i kongresszusa véglegesíti a szombati SZKT-ülésen elfogadott tervezet alapján.

Kimaradt?