Cristian Mungiu filmje francia címlapon

A havonta megjelenő Positif francia filmes folyóirat novemberi számának címlapján Cristian Mungiu După dealuri (A dombokon túl) című filmjéből kivágott jelenet látható; a lapban mind a konkrét alkotásról, mind a román filmművészetről olvasható egy-egy írás – tudósít a Mediafax.

mungiu positif

Az 1952-ben alapított lapban kiemelt helyet kap a Párizsban szeptember 27-én Cristian Mungiu rendező és Cristina Flutur, Cosmina Stratan, Valeriu Andriuţă, Dana Tapalagă színészek jelenlétében bemutatott román rendezésű film méltatása. A helyi forgalmazó (Le Pacte) november 21-től teszi lehetővé, hogy a filmet országszerte vetíthessék a francia mozik.

A forgalmazási jogokat eddig 40 ország vásárolta meg, köztük az Amerikai Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Oroszország is.

mungiu ziuadecj

Bukarestben október 25-én, Kolozsváron 27-én került sor a bemutatóra. Mivel a kolozsvári Florin Piersic (Köztársaság) moziban egyetlen üres szék sem maradt az első vetítésen, és azóta folyamatos a nézők kérése, hogy újra tűzzék műsorra a filmet: november 4-én és 5-én 23.30-tól megint látható lesz.

Cristian Mungiu filmjére az idei Cannes-i Filmfesztiválon szórványos taps mellett hurrogással reagált a közönség, mivel a film nem tört pálcát senki fölött, a rendező mégis átvehette a legjobb forgatókönyvért járó díjat, a két főszereplő, Cosmina Stratan és Cristina Flutur pedig megosztva kapta meg a legjobb női alakításért odaítélt elismerést.

Mungiu cannes

A film a 2005-ben Moldovában megtörtént, halállal végződő ördögűzést dolgozza fel, Tatiana Niculescu újságíró erről szóló két könyve alapján. Elsősorban a szigorú ortodox szabályok szerint élő női közösség mindennapjaira koncentrál. A két és félórás, a román új hullám stílusában hosszú snittekkel, kevés vágással és zene nélkül készült dráma a rendező szerint a szeretet és közöny problémájáról szól.

{loadposition emnp}

Kimaradt?