Porig égett egy magyar vállalkozó bódéja Mátyás szülőháza mellett

Ismeretlen okokból leégett vasárnap hajnalban egy kolbászárus fabódéja Kolozsváron, Mátyás király szülőházának közelében. A tűz kárt tett egy épületben és a távközlési kábelekben is.

A Mátyás (Virgil Fulicea) utcában lévő bódé porig égett, a lángok behatoltak az utcára néző – lakatlan – lakás egyik szobájába is, a parketta egy része megsemmisült. A tűzoltók gyors beavatkozása megakadályozta, hogy az épület padlása is meggyúljon. Ha ez bekövetkezik, nagyon nehéz lett volna megakadályozni a lángok átterjedését a többi, műemlék értékű épületre.

A történtekről Molnár Attila, az Erdélyi Kézmíves Céh elnöke is beszámolt Facebook-oldalán. A maszol.ro-nak elmondta, a kárvallott egy kézműves termékekekkel fogalkozó kecskeméti vállalkozó, aki a városháza engedélyével működtette bódéját a Mátyás utcában.

Molnár elmondta, a vasárnap helyszínelő rendőrök szerint nem kizárt, hogy szándékos gyújtogatás történt. Erre utal az is, hogy a bódé szemtanúk szerint pillanatok alatt porig égett, tehát akár le is önthették valamilyen gyúlékony folyadékkal. A történteket egy közeli bisztró térfigyelő kamerája is rögzítette. A felvételeken látható, hogy hajnali fél 5 körül feltűnik egy férfialak a bódé mellett.

Az egyesületi elnöktől megtudtuk, az Erdélyi Kézmíves Céh által szervezett vásárok árusai is sokat panaszkodnak arra, hogy bódéikat rendszeresen megrongálják éjszakánként. "A környék tele van szórakozóhelyekkel. Minden egyes éjszaka legalább egy lécet leszakítanak valamelyik bódéról. Még éjszakai őrséget is akartunk amiatt szervezni" – mondta Molnár Attila, hozzátéve, hogy többször kérvényezték már térfigyelő kamerák elhelyezését a polgármesteri hivataltól.

 

Kimaradt?