Engedélyt kaptak az Amazon futárdrónjai

Az amerikai Szövetségi Légügyi Hatóságtól (FAA) kapott különleges engedélyek birtokában a világ legnagyobb internetes áruházának szállítódrónjai a levegőbe emelkedhetnek.

Az FAA még februárban terjesztette elő az amerikai dróntörvény, vagyis a pilóta nélküli légi járművek használatára vonatkozó javaslatait. Az abban foglalt követelmények eleve kizárták az Amazon vagy más cégek futárdrónjainak használatát, bár a szabályozás még nem lépett életbe – írja az Origo.

Az engedély értelmében az Amazon kísérleti drónjai csak olyan időjárási viszonyok között közlekedhetnek, amikor a látási viszonyok jók. További előírás, hogy a drón nem repülhet 120 méternél magasabbra útja során.

A futárdrónokat csak érvényes pilótajogosítvánnyal és egészségügyi papírokkal rendelkező személyzet irányíthatja. A Guardian szerint az Amazon eddig az Egyesült Államok területén kívül is tesztelte a drónjait, mert más országokban nem kellett az amerikaihoz hasonló szigorú előírásoknak megfelelnie.

Mivel az FAA azt is előírta, hogy a futárdrónok csak olyan távolságba repülhetnek, hogy még lássa őket pilótájuk, egyelőre nem sok gyakorlati haszna lenne ilyen berendezésekkel kiszállítani kisebb tárgyakat.

Kapcsolódók

Kimaradt?