Tőlünk tudta meg Funar, hogy megbüntették (AUDIÓ)

A maszol.ro-tól tudta meg pénteken Gheorghe Funar, hogy az Országos Diszkriminációellenes Tanács 2000 lejes bírság kifizetésére kötelezte, amiért tavaly októberben a román közszolgálati televízió egyik választási műsorában a "lovak nyelvének" nevezte a magyar nyelvet.

„Most hallom ezt a hírt. Engem nem tájékoztatott döntéséről a diszkriminációellenes tanács” – reagált Kolozsvár magyarellenességéről ismert volt polgármestere. Kérdésünkre közölte: kíváncsian várja a testület indoklását, de az már biztos, hogy fellebbezni fog a büntetésről szóló határozat ellen.

Arra a felvetésünkre, nem gondolja, hogy a közszolgálati televízióban tett kijelentéseivel egy egész nemzetet megsértett, Gheorghe Funar kijelentette: nem érti a kérdést, hiszen az a személy (Tánczos Barna szenátor – szerk. megj) sem érezte magát megsértve, aki bepanaszolta őt a diszkriminációellenes tanácsnál.

Amikor szembesítettük azzal, hogy Tánczos Barna szerint is „felelőtlenül sértegetett egy egész nemzetet”, a román politikus visszakérdezett: „Az nem sértő, hogy a Romániában élő magyarok nem ünneplik december elsejét?” Hozzátette: az Egyesült Államokba kitelepedett magyarok például tiszteletben tartják az amerikai nemzeti ünnepet, Romániában azonban „a magyarok gyászszalagot tűznek ki a román nemzeti ünnepen”.

(A Gheorghe Funarral folytatott beszélgetésünk itt hallgatható meg.)

Ellenvetéseinket Gheorghe Funar már nem hallgatta meg, rövidre zárta a beszélgetést: „Ne vesztegessük az időt ilyesmikkel. Én várom a CNCD határozatát és az indoklását. Ha pedig kiderül, hogy tényleg megbüntettek, bírósághoz fordulok” – jelentette ki Kolozsvár volt polgármestere.

„Itt beszéljen románul”

Mint ismert, Tánczos Barna szenátor Gheorghe Funar államfőjelölttel együtt  vett részt a Román Televízió egyes csatornája választási vitaműsorában tavaly októberben. Az RMDSZ-es politikusa már az adás után bepanaszolta a volt polgármestert a diszkriminációellenes tanácsnál.

Funar ugyanis a műsorvezetőtől kérte, hogy utasítsa rendre Tánczost, aki románul és magyarul is köszöntötte a nézőket. "Közölje a jobboldalamon ülő beszélgetőtársunkkal, hogy Romániában élünk (...) és ne használjon egyetlen szót sem a lovak nyelvéből, mert Románia hivatalos nyelve a román. Budapesten beszélhet magyarul, itt beszéljen románul. Ha én leszek Románia elnöke, biztosíthatom, hogy nem fog magyarul beszélni senki. A román televízióban sem" - jelentette ki az élő adásban.

A CNCD úgy értékelte, hogy Funar kijelentése "etnikai és nyelvi alapon teremt ellenséges, megfélemlítő légkört" és nem járul hozzá "az emberi kapcsolatok fejlődését szolgáló közvitához". A CNCD határozata ellen a megbírságolt politikus a közigazgatási bíróságon fellebbezhet.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?