Antal Árpád: magyarellenes pokol lesz az országban

A magyar-magyar verseny miatt jó eséllyel az eddigi leggyengébb parlamenti képviselete lesz az erdélyi magyarságnak – jelentette ki szerdai sajtótájékoztatóján az RMDSZ sepsiszentgyörgyi elnöke. Antal Árpád szerint a parlamenti választások után elszabadulhatnak a visszafojtott indulatok, és magyarellenes pokol lesz az országban, ami erős képviselet hiányában visszafordíthatatlan folyamatokhoz vezethet.

Egyetlen mandátuma se lesz az EMNP-nek

A szociológus végzettségű sepsiszentgyörgyi polgármester számításokkal bizonyította, hogy az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) matematikailag nem tudja teljesíteni a 6:3-as alternatív választási küszöböt, ennek esélye ma Erdélyben a nullával egyenlő. "A 6:2 vagy az 5:3 nem egyenlő a 6:3-mal, és ez esetben egyetlen mandátuma se lesz az EMNP-nek". Antal Árpád szerint azt sem lehet elvárni az RMDSZ-en kívüli világtól, hogy mindig félreálljon az útból. „De amit most az EMNP csinál, arra a székely ember azt mondja: előzök a kanyarban, s hadd lám mi lesz?" – jelentette ki.foto Kocsis-B.-Janos antal-arpi-sajtotaj-2974

Antal Árpád számításai szerint ha decemberben mindenki úgy szavaz, mint a tavaszi önkormányzati választásokon, akkor Kovászna megyében elvesz a Kézdiszék-Orbaiszéki szenátori mandátum, ezt a helyet egy román politikus foglalja el, és nem sikerül megszerezni az Orbaiszék-Bodzavidéki képviselői mandátumot sem. "Felelősségem teljes tudatában merem kijelenteni, hogy aki Sepsiszentgyörgyön az EMNP jelöltjére szavaz, az román képviselőre szavaz" – tette hozzá Antal Árpád, aki szerint, ha a háromszéki megyeszékhelyen egy jelölt 50 százalék alatti szavazatot szerez, még a visszaosztásból se kaphat mandátumot, így először fordulhat elő, hogy román képviselője lesz Sepsiszentgyörgynek.

Miért pont Markó ellen indul Sánta?

„Nem az a baj, hogy indul az EMNP, hanem az, ahogyan és ahol indul" – mondta Antal Árpád, hozzátéve: nem vitatja el Sánta Imre jelöltséghez való jogát, de azt megtehette volna még öt másik kerületben is, nem pedig Markó Attilával szemben, akiért többek között tüntetett 57 napig a lelkész.

"Úgy vélem, az ilyen típusú mérkőzések demobilizálják a lakosságot, ezt mutatta a 2008-as helyhatósági választás, amikor mindenki azt mondta, két jó polgármesterjelölt van Sepsiszentgyörgyön, és soha nem mentek el olyan kevesen szavazni, mint akkor. Itt a verseny a részvételről szól, és nem a magyar-magyar, hanem a magyar-román viszonylatban" – magyarázta a sepsiszentgyörgyi elöljáró.{loadposition emnp}

"Személyes felelősséget érzek azért, hogy Markó Attila az RMDSZ szentgyörgyi jelöltje, én voltam az, aki előterjesztette a javaslatot. Nem azért, mert nem lett volna sepsiszentgyörgyi jelöltünk, hanem azért van Markó Attila, mert van a Mikó-ügy, hiszen őt amiatt ítélték börtönre, mert a közösségéért végezte munkáját. Meggyőződésem, hogy ha Markó Attila parlamenti képviselő lesz, akkor a Mikó ügyet más síkra tudjuk terelni, és ezt elsősorban a diplomáciára értem" – hangsúlyozta Antal Árpád.

Kimaradt?