banner_sMBIsrBw_GOOGLE_970x250_2.gif
banner_5A50eRU8_GOOGLE_300x250.gif

Jordániában ásó magyar régészeket látogatott meg Kövér László

Kövér László, az Országgyűlés elnöke jordániai látogatásán felkereste a Mahérusz (Machareus) erődítményt, Heródes király palotáját, Keresztelő Szent János mártíromságának helyszínét, amelyet magyar régészek vezetésével tárnak fel - számolt be az MTI-nek Szilágyi Zoltán, az Országgyűlés sajtófőnöke.

A Holt-tenger keleti partján magasodó erődítmény romjainak feltárását a jordániai királyi műemléki régészeti hivatal megbízásából, a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával Vörös Győző ókorkutató és három magyar munkatársa vezetésével végzik. Ez jelenleg a Szentföldön folyó egyik legfontosabb régészeti munka, amely a zarándokok és turisták részére kívánja láthatóvá tenni Heródes egykori várát.

Az evangéliumi helyszínen 2009 óta tartó egyetlen magyar feltárást Vörös Győző ókorkutató mutatta be a házelnöknek csütörtökön. A Biblia szerint itt, Nagy Heródes egykori várában, az apjától megörökölt palotájában fejeztette le Heródes Antipas Keresztelő Szent Jánost, nevelt lányának, Saloménak a kívánságára, aki azt kérte, hogy tálcán hozzák be János fejét.

Kövér Lászlót jordániai látogatása során fogadta II. Abdalláh jordániai uralkodó. Az Országgyűlés elnöke tárgyalt Abdalláh Enszúr miniszterelnökkel, s találkozott Atef Taravnehhel, a jordániai képviselőház elnökével is.

Kimaradt?