Ők a legkedveltebb politikusaink a Facebookon

Amikor megtudtuk, hogy Klaus Johannisnak már több mint másfél millió facebookos követője van, arra lettünk kíváncsiak, hogyan állnak a lájkokkal az ismertebb romániai magyar politikusok. Egyúttal azt is megvizsgáltuk, van-e valemelyiküknek rajongó- vagy ellenrajongótábora a közösségi hálón.

A Facebookon legnépszerűbb hazai magyar politikus Sógor Csaba EP-képviselő a március 24-i adatok szerint, 20025 követővel. Folyamatosan frissülő falával ez nem is csoda, főként, mert a bejegyzések lájkolása és a megjegyzések száma azt mutatja, figyelnek is a mondanivalójára. Képviselőtársa, Winkler Gyula kevésbé ismert a közösségi hálón. Bár az ő oldala is meglehetősen aktív, mindössze 409 ember csatlakozott hozzá egyelőre.

Népszerűségben a következő politikus Tőkés László. Sajtóirodákának 18085 követője van, és ahogy sejthető volt, hírekkel rendszeresen ellátja az érdeklődőket, akik sűrűn lájkolnak is. A fideszes EP-képivselőnek emellett támogatói Facebook-csoportja is van, amelyben legutóbb szeptemberben jelent meg bejegyzés arról, hogy Gyurcsány Ferencet leköpték.

 

Kelemen Hunor oldala 12593 követővel működik jelenleg. Nem sokban különbözik az eddig ismertetett politikusi oldalaktól: rendszeresen frissül, akár napjában többször is, végigköveti az RMDSZ-elnök tevékenységét, a róla megjelent írásokat, a különböző médiaszerepléseket. 3285 ember követi ugyanakkor Kelemen némileg ritkábban frissülő román nyelvű Facebook-oldalát, amely viszont egyedülálló próbálkozás a hazai magyar politikusok között. Létezik emellett egy Kelemen Hunor is legyen ott a Postaréten! elnevezésű csoport, 404 taggal, amely tavaly augusztus óta inaktív.

Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester oldalának 12145, Tamás Sándor Kovászna megyei tanácselnöknek 6422 követője van, Borboly Csaba Hargita megyei tanácselnök pedig 4807 lájkot gyűjtött be. Utóbbinak „rajongói oldala” is van, amely a politikust kigúnyoló honlapot hivatott reklámozni. A Facebookon jelenlévő női politikusok közül Horváth Anna kolozsvári alpolgármesternek 2744 követője van.

A sorból nem marad ki Szilágyi Zsolt EMNP-elnök sem, aki 4591 követővel és rendszeres frissüléssel tornászta fel magát erre a szintre. Toró T. Tibor volt EMNP elnököt is kerestük, de csak a profilját találtuk meg, amely nem sokban tér el egy hivatalos politikai oldaltól, és az elfogadott ismerősökön túl követik is háromszázan. A Magyar Polgári Párt elnökét, Biró Zsoltot hiába kerestük, nyomát sem találtuk a világhálón.

Az MPP hivatalos oldalát sem találni a Facebookon, mindössze a párt néhány regionális szervezetéjét, míg az EMNP oldalát 11667-en követik, és a különböző területi szervezeteik is fent vannak a közösségi hálón. Az RMDSZ 30859 lájkot kapott mostanáig, a Néppárthoz hasonlóan figyelmet fordítottak a fiókszervezetekre is.

Kimaradt?