Magyar pálinkafőzde nyerte az európai párlatversenyt

Kiemelkedő magyar sikerrel zárult a 2015. évi Destillata, a pálinkák, likőrök, whiskyk és egyéb párlatok legrangosabb európai versenye. Idén 23. alkalommal rendezték meg a párlatkészítők legtekintélyesebb közép-európai szakmai bajnokságát.

A díjátadó gála minden évben más ausztriai városban zajlik; idén Eisenstadt és az Esterházy-kastély adott otthont az ünnepélyes eseménynek. Idén 14 ország 162 főzdéje vett részt a megmérettetésen, osztrák, német, magyar, olasz, svájci, román, szerb, holland és argentin párlatok mérettették meg magukat, mintegy 1500 tétellel pályázva. A Destillátán a legtöbb érmet Ausztria (568) és Németország nyerte (286), Magyarországot 25 főzde képviselte. 

A magyar indulók remekül teljesítettek: összesen 163 díjat, 6 Év Párlata, 7 arany-, 62 ezüst- és 88 bronzérmet nyertek el. Ennek köszönhetően a 3. legtöbb díjat a magyar nevezők nyerték. A verseny legnagyobb elismerését is magyar főzdének ítélte a zsűri: az Agárdi Pálinkafőzdét választották az Év Párlatfőzdéjének, egyik alapító-tulajdonosa, Vértes Tibort pedig az Év Főzőmestere lett.

A versenyen évről-évre megnevezik az Év Párlatait, amelyeket nagyarany éremmel is jutalmaznak. 2015-ben a Gyenesei Pálinkárium feketebodza- (2012) és a Gyulai Pálinka feketeribiszke-pálinkája (2014), valamint az Agárdi Pálinka sörpárlata (2014), maláta whiskyje (2010), érlelt almapálinkája és tokaji sárgamuskotály törkölypálinkája (2010) részesült ebben az elismerésben.

Aranyérmet nyert magyar párlatok: Gyenesei Pálinkárium: bodza (2012); Martin Steel Capital Kft.: Nanguozui (2014); Martin Steel Capital Kft.: Laopiziu (2014); Etyeki Czimeres Pálinka: szilva; Rácz és Rácz PálinkaManufaktura Kft.: birskörte; Spirits - 68 Kft.: Nobilis érlelt szilvapálinka (2013); Márton és Lányai: Gurulós málna.

A rendezvény különlegessége volt, hogy a magyar indulóknak külön díjátadót is beépítettek a programba, az aranyérmeket Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke adta át.

Kimaradt?