Martin Schulz megdicsérte Ponta nyitottságát

Romániában folytatni kell a reformokat és a korrupcióellenes harcot, hiszen az eredmények még nem kielégítőek ezen a téren - jelentette ki szerdán Martin Schulz, az Európai Parlament (EP) elnöke a bukaresti parlament előtt mondott beszédében.20120711 schulz ponta 027

Az EP elnöke emlékeztetett arra, hogy éppen szerdán kapja meg a román kormány azokat a leveleket, amelyben Brüsszel értesíti Bukarestet három romániai ágazati operatív program felfüggesztéséről.

Schulz szerint a közbeszerzéseknél tapasztalt súlyos rendellenességek miatt hozott döntés azt mutatja, hogy nem sikerült végigvinni Romániában a reformokat és a korrupcióellenes harcot. Ugyanakkor arról biztosította Romániát, hogy ebben a törekvésében az Európai Unió intézményeinek teljes támogatását élvezi.

Kifejtette: az Európai Unió az emberi jogok és értékek olyan közössége, amely valamennyi tagállamától elvárja ezt a közös értékrendet, nem csak Romániától. Emlékeztetett arra, hogy az európai törvényhozásnak éles vitája volt Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel, így tehát nem csak Románia esetében merültek fel hasonló nézeteltérések. (Írásunk a hirdetés után folytatódik.) {loadposition 4x4}

Az EP elnöke arra utalt, hogy az EU vezetői az elmúlt időszakban élesen bírálták Romániát, miután a szociáldemokrata Victor Ponta miniszterelnök vezette kormányzati többség felfüggesztette tisztségéből Traian Băsescu államfőt.

Schulz megdicsérte Pontát, aki - mint mondta - nyitott volt a bírálatokra, és alkalmazni kezdte az Európai Bizottság által megfogalmazott javaslatokat. Schulz hangsúlyozta: nem szabad belpolitikai ellentétekkel veszélyeztetni a korrupcióellenes harcban és a korszerű igazságszolgáltatás kiépítésében Románia által elért eddigi eredményeket.

Az EP elnöke Traian Băsescu államfővel is találkozik szerdán. {loadposition emnp}.

Kimaradt?