Miért távozott a nemzetbiztonsági tanácsos?

Néhány napja George Scutaru, az államfő nemzetbiztonsági tanácsosa személyes okokra hivatkozva váratlanul bejelentette távozását tisztségéből. Sajtóértesülések szerint Klaus Johannis bizalmasa lemondásának köze van az FBI vezetőjének bukaresti látogatásához.

Klaus Johannis nemzetbiztonsági tanácsosa, George Scutaru az államfő meghitt barátja volt. Klaus Johannis nyomban mandátumának első napján, tavaly december 22-én ki is nevezte a nemzetbiztonsági tanácsos bizalmi tisztségbe. Ekkor még úgy tűnt, hogy George Scutaru határozza majd meg Románia eljövendő védelmi stratégiáját. A liberális politikus felelős tisztségeket töltött be, tagja volt a Legfelsőbb Védelmi Tanácsnak és szinte bizonyos volt az is, hogy átveszi majd a Külső Hírszerző Szolgálat igazgatói tisztségét is. Aztán nemrégiben egyszerűen lemondott – állítólag személyi okokból.

Moszkvából – a NATO-ba

George Scutaru pályafutása mindeddig töretlenül ívelt felfelé. 1995-ig a Mediafax hírügynökség belpolitikai rovatánál dolgozott, ezt követően viszont három évig volt a Pro TV moszkvai tudósítója. Az orosz fővárosból hazaérve egyből belevágott a politikába: a Szövetség Romániáért Párt alelnöke, illetve a pártelnök, Teodor Meleşcanu tanácsosa lett. A politikai alakulat 2002-ben beolvadt a Nemzeti Liberális Pártba – így lett George Scutaru liberális politikus, akit egyből a párt Buzău megyei szervezete elnökévé választottak meg.

Johannis volt tanácsadója a „nemzetbiztonsági tudományok” szakértője. 2006-ban végezte el a Védelmi Kollégiumot. Négy év múlva oklevelet szerzett a hírszerzési kollégiumban is. Az oktatási intézmény a Román Hírszerző Szolgálat számára készít fel tiszteket. A 45 napos tanfolyam után még ugyanabban az évben elvégezte a római NATO-kollégium tábornokok, törzstisztek és nagykövetek számára fenntartott tanfolyamát is – jóllehet nem volt sem tábornok, sem törzstiszt, sem nagykövet. Igaz, a képviselőház védelmi bizottságának alelnöki tisztségét töltötte be, illetve tagja volt a román parlament NATO-közgyűlési küldöttségének.

2011-ben a Hivatásos Katonák Ligája választotta tiszteletbeli elnökévé. Jóllehet a liga, alapszabályzatának értelmében politikamentes, újonnan választott tiszteletbeli elnöke, George Scutaru a Nemzeti Liberális Párt alelnöki tisztségét töltötte be. Ugyanebben az évben három kibernetikai biztonsági tanfolyamot végzett el Németországban és az Egyesült Államokban. Teljes mértékben titok maradt, hogy George Scutaru mivel érdemelte ki a román vezetői körök korlátlan bizalmát.

Iraki kivonulás

Érdekes módon azonban George Scutaru Románia Egyesült Államokkal fenntartott partnerkapcsolatai ellenére végig azért küzdött, hogy vonják vissza a román katonákat Irakból. Politikai megfigyelők szerint mindez részét képezte a Traian Băsescu elleni küzdelemnek, ezzel azt akarta elérni, hogy a partnerországok előtt kellemetlen helyzetbe hozzák az akkori államfőt.

2006 tavaszán George Scutaru – Călin Popescu Tăriceanu miniszterelnökkel együtt – határozottan követelte a román katonák kivonását Irakból. Mi több, Călin Popescu Tăriceanu és Teodor Atanasiu akkori védelmi miniszter anélkül, hogy minderről tanácskozott volna Traian Băsescuval vagy konzultált volna az Egyesült Államokkal, nyilvánosan bejelentette, követeli a román katonák hazavitelét. Ezt a követelést megfogalmazták a Legfelsőbb Védelmi Tanács soron következő ülésén is – sikertelenül azonban. Ez, az Egyesült Államokat is meghökkentő álláspont azért is különös, mert George Scutaru alapító tagja volt a román parlamentben létrejött Pro America csoportnak, továbbá tagja volt a román parlament NATO-közgyűlésben résztvevő küldöttségének is.  A kudarcot követően George Scutaru lemondásra akarta kényszeríteni az elképzelését ellenző két liberális minisztert, Mihai Răzvan Ungureanut és Sebastian Vlădescut.

James Comey – vagy személyes okok?

Klaus Johannis államfő 2015 február 5-én bejelentette, újra elemzi az informatikai biztonságra vonatkozó törvényeket, amelyek elfogadása váratott magára. Közölte azt is, hogy mindennek érdekében széles körű konzultációt folytat a civil társadalommal, és csak ezt követően kerülnek a felülvizsgált törvények a parlament elé. Az államelnökség részéről pedig éppen George Scutarunak kellett volna felelnie mindezért. A törvényeket az első változatban a Legfelsőbb Védelmi Tanács március 3-i ülésén terjesztették elő – éppen akkor, amikor villámlátogatásra Bukarestbe érkezett az FBI főnöke, James Comey, aki aggodalmát fejezte ki a kibernetikai biztonsággal kapcsolatosan.

A kör itt bezárulni látszik. George Scutaru – ugyancsak hirtelen – lemondásáról feltehetően az eddigieknél többet aligha tudhatunk meg. Amit pedig tudunk, az csupán az, hogy George Scutaru „személyes okokból” jelentette be távozását tisztségéből. Politikai megfigyelők azonban tudni vélik, hogy lemondásának köze van az FBI vezetőjének bukaresti látogatásához. Az tény, hogy nyomban távozása után már meg is volt az új jelölt az államelnöki hivatal nemzetpolitikai tanácsosának tisztségére, Ioan Oprişor tábornok személyében.

Kimaradt?