Év végére újraindulhat a POSDRU kifizetés

Valószínűleg decemberben elkezdik kifizetni az Európai Unió által finanszírozott humánerőforrás-fejlesztési program (POSDRU) kedvezményezettjeit – jelentette be szerdán Victor Ponta miniszterelnök. Románia a program keretében néhány százmillió eurót kap.

„Tárgyaltan Mariana Câmpeanu munkaügyi miniszterrel azután, hogy a kormányülésen elfogadták a POSDRU-ra vonatkozó pénzügyi kiigazításokat. November végén van az utolsó meghallgatás, ezután pedig újraküldjük az elszámolási kéréseket, elképzelések szerint decemberben kapunk erre egy bizonyos összeget" – tájékoztatott Ponta.ponta3

Hozzátette: a kifizetések újrakezdését több ezer személy várja, mivel februárban befagyasztották a támogatást.

"Saját zsebből" is fizetnek

Az állami költségvetésből fizeti vissza a kormány Brüsszelnek a humán erőforrás-fejlesztési operatív programmal lehívott pénz egy részét, a Ponta-kabinet ugyanis számol azzal, hogy a bizonyos összegeket nem tud visszaigényelni a nyertes pályázóktól, és ezt "saját zsebből" kell biztosítania.

Erről egy memorandumot fogadott el kedden a munkaügyi minisztérium, amely szerint azt is vállalják, hogy újraellenőrzik azokat a projekteket, amelyeknél rendellenességet állapított meg nyáron az Európai Bizottság küldöttsége. Emiatt ugyanis Románia a programmal lehívott pénz negyedét vissza kell fizesse az Európai Bizottságnak.

Korábban civil szervezetek utcai tüntetést tartottak több nagyvárosban az európai uniós támogatások befagyasztása miatt - ezért a kormányzati intézményeket tették felelőssé. {loadposition emnp}

Kimaradt?