Könyv és gyertya díjakat adtak át Marosvásárhelyen

Második alkalommal adta át az RMDSZ a Könyv és gyertya díjakat azoknak a Maros megyei személyiségeknek, akik tevékenységükkel a a közösség előrehaladását szolgálták, az itthonmaradást szorgalmazták. Az esemény része a március 15-i rendezvénysorozat záróakkordja volt.

Ünnepi díjátadással, előadással ért véget Marosvásárhelyen a március 15-i megemlékezések sorozata. Az RMDSZ a Kultúrpalota nagytermében teltház előtt adta át a Könyv és gyertya díjakat. Azok a Maros megyei személyek részesültek a kitüntetésben, akik kiemelkedő módon segítették a magyarságot, szorgalmazták az itthon maradást, szakmai felkészültségükkel segítették a közösség előre menetelét, valamint kiemelkedő munkát végeztek a magyar közösségért.

A díjazottak között van tanár, nyugalmazott pedagógus, lelkipásztor, mérnök, építész, esztergályos, vállalkozó, fafaragó, akik valamennyien közösségükért fáradoztak, gyerekeket tanítottak, vagy táncot oktattak nekik, munkahelyet biztosítottak, helytörténettel foglalkoztak, a múltat kutatták, vagy az értékek megőrzéséért fáradoztak.

Az 1848-as forradalomról szólva Markó Béla szenátor, az RMDSZ volt elnöke úgy fogalmazott, azt szoktuk mondani, hogy az a hősök kora volt, most más időket élünk. „Ez azt jelentené, hogy másfél évszázad alatt megváltoztak az emberek?” – fogalmazta meg a kérdést a politikus, majd válaszolt is rá: nem hisz ebben. Ami minden bizonnyal megváltozott, fejtette ki, az a hit és a bizalom. A hit abban, hogy az egyenlőség, szabadság, testvériség megvalósítható. 

„De nem kell másfél évszázadot visszamenni az időben, elég, ha csak a 25 évvel ezelőtti, 1990. február 10-i könyves-gyertyás felvonulásra gondolunk. Ugyanazok az emberek mentek végig könyvvel és gyertyával a kezükben, akik ma vagyunk, azzal a különbséggel, hogy akkor hittünk és bíztunk” – mondta a politikus.

Markó felidézte: 1990-ben összefogott százezer ember, ahogy a 48-as forradalom idején is összefogtak mindazok, akik különbözőképpen gondolkodtak. Azon a 25 évvel ezelőtti tiltakozáson félretette a magyar közösség a nyomort, a reménytelenséget, a szenvedést, pedig nem tudta, hogy mi vár rá március 19-én és 20-án, de hit a világ megváltoztathatóságában és az összefogásban.

„Az a felvonulás nem egy fáklyásmenet volt – idézte fel a 25 évvel ezelőtti eseményt Markó –, hiszen ha az egyik kézben kialudt a gyertya, a mellette menetelőtől újragyújthatta. Egyedül egy gyertyával nem lehetett volna végigmenni a városon”. A könyv jelképéről azt mondta Markó Béla, hogy az egész magyar irodalom, a teljes magyar kultúra vonult végig Marosvásárhelyen, hiszen a százezer könyv között volt Petőfi, Jókai, Arany, Kányádi Sándor és Sütő András, Kós Károly és Babits Mihály kötete.

A 48-as forradalom szellemiségéről Lukács Bence Ákos, Magyarország csíkszeredai konzulja beszélt, majd Brassai Zsombor, a megyei RMDSZ elnöke osztotta meg gondolatait az összetartozásról, az összefogás erejéről.

A vasárnap esti rendezvényen fellépett Csíki Hajnal színművész, Trozner Kincső énekes és Trózner Szabolcs zongoraművész, majd Palya Bea és Szokolay Balázs koncertje zárta a gálát.

Kimaradt?