DNA

Őrizetbe vették Marian Vanghelie polgármestert

Őrizetbe vette csütörtök este a korrupcióellenes ügyészség Marian Vangheliét. Bukarest ötödik kerületének szociáldemokrata polgármesterét hivatali visszaéléssel gyanúsítják.

A kényszerítőintézkedés előtt az ügyészek házkutatást tartottak a politikus lakásán, ahol dokumentumokat és értékes órákat foglaltak le. A már ismert forgatókönyv szerint utána a polgármestert bekísérték a munkahelyére, és az irodájában is házkutatást tartottak. Előzetes letartóztatásáról pénteken dönt a bíróság.

Az ügyészek szerint a Marian Vanghelie által vezetett polgármesteri hivatal az elmúlt nyolc évben összesen kétmilliárd lej értékben kötött különböző szerződéseket Dumitru Marin vállalkozó cégeivel. A DNA az állítja: a szerződések értékének húsz százalékát „jutalékként” az elöljáró vágta zsebre.

Marian Vanghelie az ország egyik legismertebb politikusa. Nem az ötödik kerület felvirágoztatása, hanem nyelvtani és megfogalmazásbeli hibái tették híressé. Egyik „gyöngyszeme” az volt, amikor a Google cégóriás nevét „goágölnek” ejtette ki.

Kimaradt?