Johannis ősszel találkozhat Orbánnal Bukarestben

Legkésőbb ősszel összejön egy romániai találkozó Klaus Johannis és Orbán Viktor között. A román elnök ugyanis regionális államfői találkozót kezdeményezett Bukarestben, amelyre meghívja a visegrádi országok (köztük Magyarország) vezetőit is.

Regionális államfői találkozót kezdeményez Klaus Johannis román és Bronislaw Komorowski lengyel elnök Bukarestben - hangzott el a két politikus csütörtöki varsói közös sajtóértekezletén.

A kétnapos lengyelországi látogatáson tartózkodó Johannis elmondta: a visegrádi országok, a balti államok, valamint Románia és Bulgária államfői az idén őszre tervezett bukaresti találkozón a 2016-ban esedékes varsói NATO-csúcs előtt egyeztetnének.

Reményének adott hangot, hogy az államfői találkozó hozzájárul a kelet-közép-európai térség egységéhez. Közölte, hogy Komorowskival lezajlott tárgyalásán a régió országait összekötő közös érdekről beszéltek, amelyet "komoly kihívások érnek".

Johannis nyugtalanítónak minősítette az ukrajnai fejleményeket, és Ukrajna szuverenitását, határainak sérthetetlenségét domborította ki. Moldováról szólva támogatását fejezte ki az ország európai integrációja iránt, amelynek elmélyítését a keleti partnerség többi tagállamára vonatkozóan is sürgette.

Komorowski kilátásba helyezte egy varsói lengyel-ukrán-román államfői találkozó megrendezését is a kelet-közép-európai térség helyzetéről. Kijelentette, hogy a nyugati világnak fel kell készülnie arra az eshetőségre is, ha az ukrajnai helyzet rossz irányt venne és kútba esne a minszki tűzszüneti megállapodás.

Komorowski és Johannis a sajtóértekezlet után közös nyilatkozatot írt alá, amely a lengyel-román stratégiai partnerséget erősíti meg, többek között biztonságpolitikai területen. A nyilatkozat a két országnak az Egyesült Államokkal és a NATO-val való szoros együttműködése fontosságát is hangsúlyozza.

Kapcsolódók

Kimaradt?