Elítéli a túlzott csendőri készenlétet Marosvásárhelyen az RMDSZ

Eltúlzott hatósági fellépésnek minősítette az RMDSZ Maros megyei szervezetének elnöksége a marosvásárhelyiek által március 10-én tapasztalt fokozott karhatalmi készültséget.

A szerdán közölt állásfoglalás szerint a túlzott hatósági fellépés illetéktelenül korlátozta a demokráciából nyert szabadságjogokat és rossz közhangulatot teremtett Marosvásáhelyen. „Sem jogszerűnek, sem tisztességesnek nem nevezhető a gyülekezési jog akadályozása, a véleménynyilvánítás feltartóztatása, vagy a karhatalmi túlkapás gyanúját ébresztő fokozott rendőri készültség, melyet az illetékes  hatóságok tanúsítottak. Mindezt, a közfelháborodást kiváltó történteket, a magyar közösséggel szembeni sértésként értelmezi az RMDSZ” – olvasható a közleményben.

Az RMDSZ szerint a Marosvásárhelye utcáira, tereire kivezényelt több száz rendőr és csendőr jelenléte nem csupán a magyar közösséget érintette negatívan, de a rendfenntartó hatóságok iránti bizalmat is kompromittálja. A közlemény megállapítja: a március 10-én a város utcáin, a főtéren járó emberekben a 25 évvel ezelőtt uralkodó rendőrállam egészségtelen szellemét, félelmetes hangulatát idézte az a hatalomfitogtatás, amit a túlzott intézkedés sugallt.

Ugyanakkor a marosvásárhelyieket arra kéri az RMDSZ, hogy március 15-én méltóképpen emlékezzenek a forradalom hőseire, bizonyítsák be, hogy a békés együttélés fontos, hogy a 21. századi demokrácia szellemében képesek a közösség erejének hangot adni.

Kapcsolódók

Kimaradt?