Kövesi: a DNA nem csak feljelentések alapján indít eljárásokat

A korrupcióellenes ügyészség (DNA) egyetlen bűnvádi dossziét sem állít össze kizárólag feljelentések alapján – közölte kedden az intézmény főügyésze.

Laura Codruta Kövesi elmondta, beosztottjai a bűnvádi eljárásokat a feljelentéseken kívül más bizonyítékokra is alapozzák, például tanúvallomásokra vagy lehallgatott telefonbeszélgetésekre. „Az ügyész soha nem indít bűnvádi eljárást csupán feljelentés alapján. Minden esetben más bizonyítékoknak is alá kell támasztaniuk a bűncselekmény gyanúját” – idézte a Mediafax a főügyészt.

A bűnvádi dossziék tartalmának sokat bírált kiszivárgásáról azt mondta: a jelenség az ügyészek munkáját is zavarja. Tagadta, hogy a DNA szándékosan szivárogtatna információkat folyamatban lévő bűnvádi eljárásokról. Emlékeztetett arra, hogy a nyomozati anyagot a gyanúsítottak és ügyvédeik, „sokszor 15-20 személy” is megkapja, így nagyon sokan hozzáférnek.

Laura Codruta Kövesi kedden a korrupcióval gyanúsított Elena Udrea képviselő kijelentéseire reagált. A letartóztatott politikus azzal vádolta a DNA-t, hogy sok esetben „pusztán feljelentések alapján” őrizetbe veszi a gyanúsítottakat.

Kimaradt?