Az ország ezen régióiból tűntek el az orvosok

Kétségbeejtően kevés orvos dolgozik Romániában – derült ki ismét az Eurostat adataiból. Leginkább Moldova, Dobrudzsa, Havasalföld és Olténia van bajban, ezekből a régiókból Bukarest kivételével gyakorlatilag eltűntek az orvosok: százezer lakosra kevesebb mint 225 egészségügyi alkalmazott jut.

Erdélyben valamivel jobb a helyzet, 225 és 300 között mozog az alkalmazottak száma százezer lakosra számítva. Bánságban több mint 300 az egészségügyi dolgozók száma. Bukarestben több, mint 425 alkalmazott szolgál ki százezer lakost, ez az arány jellemző például Olaszország, Németország és Portugália legtöbb régiójára.

Bár Bulgáriát sok esetben Romániával hasonlítják össze, sokkal több orvos dolgozik a szomszédban, mint nálunk. A déli szomszéd egyetlen régiójában sem esik 225 alá az egészségügyi alkalmazottak száma százezer lakosra számítva. Még Görögország sem áll rosszabbul, mint Románia, holott ott évek óta komoly finanszírozási gondokkal küzdenek.

A Román Orvosi Kamara elnöke, Vasile Astărăstoae szerint Romániában 2007 és 2014 között több mint 14 ezer orvos hagyta el az országot. Az előrejelzések azt mutatják, hogy négy év múlva a lakosság elöregedése és az átlagéletkor emelkedésével a krónikus betegségek száma kritikusra nő. 

Kapcsolódók

Kimaradt?