Bukarest – Budapest: sztárokat megtévesztő hasonlóság

„Hello Budapest!” – így köszöntötték nem egyszer az elmúlt húsz évben a bukaresti közönséget a könnyűzenei élet legnagyobb sztárjai, akik összekeverték a román fővárost a magyarral.

A felületes földrajzi ismeretekkel rendelkező sztárok listája hosszú. Az egyik legismertebb énekes, aki elsőként követte el a bakit, Michael Jackson volt. 1992-ben a román parlament erkélyéről köszöntötte „Hello Budapest!"-tel rajongóit.

buk-bud jacksonkoncert

Ezt három évvel később az Iron Maiden együttes ismételte meg. De a Metallica alapítója, James Hetfield is „Jó estét, Budapest!”-tel üdvözölte bukaresti közönségét annak ellenére, hogy nem először járt Romániában. Hasonló bakit követett el Lenny Kravitz 2008-ban.

A brit Whitesnake rockegyüttes énekese, David Coverdale magyar nyelven üdvözölte román közönségét. Később a Morcheeba is gyarapította a sztároknak ezt a kevéssé dicsőséges névsorát.

buk-bud-kravitz

A „Bukarest-Budapest szindrómát” nemzetközi toplistákon is jegyzik, hiszen a brit Sunday Times összeállítása szerint a világ leggyakrabban előforduló földrajzi tévedései között az ötödik helyet foglalja el. A lista szerint a leggyakrabban Mallorca sziget fővárosát, Palma de Mallorcát és a Kanári-szigetek Las Palmas nevű városát keverik össze.

Kimaradt?