Marosvásárhelyen is átvették a holokauszt-túlélők az állami kitüntetéseket

Azok a holokauszt-túlélők, akiknek Klaus Johannis államelnök kitüntetést ítélt oda, de személyesen nem lehettek jelen az ünnepi rendezvényen Bukarestben, a hétvégén Marosvásárhelyen vették át a Hűséges Szolgálat érdemrend lovagi fokozatát Lucian Goga prefektustól. A kitüntetetteket Dorin Florea polgármester is köszöntötte.

Talán még több embert megérint a történelemnek ez a tragédiája, talán még többen elgondolkodnak rajta – mondta a maszol.ro-nak Dub László, a marosvásárhelyi zsidó hitközség elnöke a Kultúrpalota tükörtermében tartott szerény kis megemlékezésen, ahol Asztalos Erzsébetet, Mármor Mártát és Tusa Etelkát tüntette ki a kormánymegbízott.

Mármor Márta egészségi okok miatt nem lehetett jelen az eseményen, nevében lánya, Mármor Irén vette át az állami kitüntetést. Asztalos Erzsébet és Tusa Etelka a hivatalos rendezvény után a sajtónak nyilatkozott, felidézve a 70 évvel ezelőtti borzalmakat, azt, hogyan gyűjtötték gettóba a marosvásárhelyi és a környékbeli zsidókat, idős férfiakat, nőket, gyerekeket, és szállították marhavagonokban Auschwitz és Birkenau haláltáboraiba.

Szégyenteljes momentuma ez a történelemnek és figyelni kell arra, hogy semmilyen módon, semmilyen formában meg ne ismétlődhessék – mondták.

Az eseményen a zsidó hitközség tagjai mellett jelen volt többek közt Kerekes Károly parlamenti képviselő, Peti András alpolgármester, Smaranda Enache, a Pro Europa Liga társelnöke is.

Kapcsolódók

Kimaradt?