A prágai állatkertben az elefánttrágyából papírt gyártanak

Ázsiai országok mintájára a prágai állatkertben is papírt gyártanak az elefántok ürülékéből – jelentette be az intézmény igazgatója, Miroslav Bobek.

Az észak-morvaországi Velke Losiny papírgyárával együttműködve a prágai állatkert már tavaly is készített papírt az elefánttrágyából, most azonban saját papírgyártó műhelyt létesítenek az intézmény területén.

Az igazgató szerint a manufaktúrában a látogatók megismerkedhetnek a gyártási folyamattal és maguk is készíthetnek papírt elefántürülékből. Mint mondta, más európai állatkertek is dédelgetnek hasonló terveket, Zürichben például már el is készült a műhely, bár még nem működik.

Srí Lankán régi hagyománya van az elefánttrágya efféle hasznosításának. A pinnawalei elefántmenhely, ahonnét nemrég két nőstény elefánt érkezett Prágába, nemcsak belépődíjakból, hanem az elefántürülékből gyártott papír eladásából is fedezi működését – mondta el az igazgató.

A papírkészítéshez az elefánttrágyát átmossák és megszárítják, majd alaposan felfőzik és újra megszárítják. Utána feldarabolják, újra beáztatják, majd megszárítják, végül papírt sajtolnak belőle. A prágai állatkertben nyolc ázsiai elefánt „termel” alapanyagot a tervezett papírgyártáshoz.

Kimaradt?