UFÓ-val hadakozik Borboly Csaba tanácselnök

Rágalmazással vádolja Hargita Megye Tanácsának elnöke Egyed Ufó Zoltánt az uh.ro portálon közölt cikke miatt. Borboly Csaba már jó ideje hadban áll a szakmai körökben UFÓ néven ismert újságíró-fotóriporterrel, akit korábban fel is jelentett a rendőrségen.

Egyed Ufó Zoltán az uh.ro portálon megjelent, Ezt az aszfaltozást is elsumákolták? című fotóriportjában a DJ 136 B jelzésű megyei út állapotát dokumentálta. Ennek korszerűsítése 2012-ben fejeződött be, ám állapota máris siralmas. Nem csak a kátyúk nehezítik rajta a közlekedést, több szakaszon az aszfalt széle megsüllyedt, felpúposodott, megrepedezett. Ennek oka az újságíró szerint az, hogy az útjavítók pocsék munkát végeztek. Cikkében ugyanakkor azt sugallja: a megyei tanács azért nem kéri számon a munkálatokat végző cégcsoporton ezeket a hiányosságokat, mert „a Stravia nem egy akármilyen halandó cég, hanem Borboly kiválasztott cége”.

A tanácselnök a blogján leszögezi: az Egyed Ufó Zoltán által dokumentált úthibák egy része olyan hiba, amelyekért 2015 novemberéig a kivitelező felel, és a fotókon szereplő útalap-alámosások, illetve a feltüremkedés árvízi károsodások, nem a cég hanyag munkájának bizonyítékai. Szerinte ezt az újságíró is megtudhatta volna, ha rákérdez a megyei tanács illetékeseinél. „Kijavítani mostanáig nem tudtuk, mert a nyári árvíz igen súlyos károkat okozott megyénkben, tehát az e célra kapott kormánypénzekből nem mindenre futotta. Viszont jelenleg is járható, és amint lesz rá pénz, a hibát kijavítjuk” – ígéri a politikus.

Borboly ezért úgy véli Egyed Ufó Zoltán szakmai hibát követett el, amikor olyan címmel mutatta be ezeket a károkat, hogy „elsumákoltak valakik valamit”. Mint írja, egy tényfeltárótól elvárja, hogy tájékozódjon, dokumentálódjon, amikor állít valamit. „Egyed UFÓ nemcsak fotózik, hanem állít is kemény dolgokat, megalapozatlanul, olyan feltételezésekbe bocsátkozik, amelyek megalapozottságuk esetén akár büntetőeljárás kezdeményezéséhez is alapot nyújthatnának” – állapítja meg.

Borboly: Ufó az EMNP-nek dolgozott

A politikus szerint eddig is rosszak voltak a tapasztalatai Egyed Ufó Zoltánnal. Azt állítja: az EMNP a 2012. évi választási kampányban „megfogadta” az újságírót, hogy a "felavatós" kampánnyal (www.felavattam.ro) őt lejárassa. „UFÓ hetekre bekovártélyozta magát Csíkszeredába, és az egész olyan jól sikerült, hogy a kampány elején még Hargita megyében 20 százalékon álló EMNP-nek sikerült  a választás napjára 10 százalékra lefaragnia magát, köszönhetően UFÓ felavatós kampányának és az azt övező felháborodásnak” – állapítja meg a tanácselnök.

Borboly állítását azzal bizonyítja, hogy a „felavatós honlap” egyik fotójában szerinte benne maradt Egyed Ufó Zoltán névjegye. „Én nem értek ehhez, de a hozzáértők azt mondják, hogy szorgosan törölgette fényképei adattartalmából a névjegyét, de a nagy sietségben (…) becsúszott egy hiba, és odalett az anonimitás” – írja blogján a politikus.

Az újságíró nem tart pertől

Portálunk megkereste az ügyben Egyed Ufó Zoltánt is, aki a tanácselnök érveire reagálva visszakérdezett: ha a Stravia által alapozott útszél megsüllyedt, és ez Borboly szerint az árvíz miatt történt, akkor miért nem süllyedt meg a régi útra fektetett aszfalt is ugyanazon árvíz miatt? „Azért nem, mert a régi útnak volt rendes alapja, a mostani toldásnak nem, tehát a Stravia pocsék munkát végzett” – jelentette ki.

Az újságíró elmondta, nem tart attól, hogy Borboly Csaba bepereli a cikke miatt. „Amikor egy anyagot írok, alaposan átgondolom, hogy mit jelentek ki. Eddig már több tucatnyian fenyegetőztek perrel, de még senki nem perelt be. Rendőrségen már jelentettek fel többször is, de mindig az derült ki, hogy nem vagyok bűnös” – magyarázta.

Tájékoztatása szerint Borboly Csaba már egyszer feljelentette a rendőrségen rágalmazásért és becsületsértésért, éppen a 2012-es „felavatós” kampány miatt. „Feljelentett, nyomoztak, nem találtak semmi bizonyítékot, felmentettek, de még ma is ezzel jön elő a tanácselnök, ha le akar járatni, mert valahol sértem az érdekeit” – fogalmazott az újságíró.

Egyed Ufó Zoltán ugyanakkor tagadja, hogy az ő munkája a felavatom.ro portál tartalma. Azt elismerte, hogy dolgozott már választási kampányban, de megjegyezte: „érdekes mód” legalább tízszer annyit dolgozott eddig az RMDSZ-nek, mint az EMNP-nek.

„Profi szakemberként annak dolgozok, aki megfogad és aki megfizet. Nem végzek olyan munkát, ami elveimnek ellentmond, csak olyan melót vállalok be, amit szeretek, vagy örömmel tudok végezni. Az újságíróknak, fotósoknak jól szoktak jönni a kampányok, olyankor tud az ember picivel többet keresni az országos átlagbérnél” – jegyezte meg az újságíró.

Kimaradt?