Hosszúra nyúlt kirándulás: 55 éve eltűnt hegymászók holttestére bukkantak

Mexikó legmagasabb hegycsúcsán két hegymászó mumifikálódott holttestére bukkantak a hóban – írja a telegraph. A helyi polgárőrséget hétfőn értesítette egy kirándulócsoport, hogy a Pico de Orizaba (bennszülöttek nyelvén Citlaltépetl) csúcs közelében csontvázszerű emberi testet láttak a hóban.

A kirándulók 55 éve tűntek el. Miután a hír bejárta a mexikói sajtót, Spanyolországból és Németországból is jelentkeztek hozzátartozók, akiknek rokonaik éppen 55 éve tűntek el egy lavina után a Citlaltépetl közelében.

A helyi hegyimentő alakulatok megkeresték a holtesttet, majd tőle néhány száz méterre újabb mumifikálódott testet találtak. Egyelőre a kedvezőtlen időjárási körülmények miatt nem tudják levinni őket a legközelebb eső Chalchicomula de Sesma városba. Ha sikerül a művelet, DNS-vizsgálattal már könnyű lesz beazonosítani a holttesteket.

A Citlaltepetl ma is működő vulkán, habár 1867-ben volt az utolsó robbanásos kitörése, azóta csak füstölög. A hegymászók kedvelt célpontja, annak ellenére, hogy sokan odavesztek az 5700 méter magas hegyen. 

Kimaradt?