Félmillió háztartásban júniustól már nem lehet tévézni

Mintegy félmillió hazai háztartásban fölöslegessé válik a televíziós készülék júniusban, ha a kormány nem hosszabbítja meg az úgynevezett digitális átállás határidejét – hívta fel a figyelmet pénteken a Román Televízió (TVR).

Az eredeti tervek szerint Romániában június 17-től az analóg műsorterjesztés helyébe a digitális műsorterjesztés lép. Ezt a határidőt a kormány egy 2013-as határozatában rögzítette. Ám az adatok szerint a háztartások 7 százalékában még a hagyományos szoba- vagy tetőantennával az analóg földfelszíni adást nézik, és nincs olyan televízió vagy vevőkészülék a lakásban, amellyel a digitális adás vételezhető.

A TVR azt kéri a kormánytól, hogy 2016 végéig hosszabbítsa meg a digitális átállás határidejét. Addig pedig terjesszen be törvényt a parlamentbe azoknak a családoknak a támogatásáról, akiknek nincs anyagi lehetőségük új televíziót vagy vevőkészüléket vásárolni.

Romániában jelenleg a TVR mellett többek között a PRO TV, Antena1, KanalD, B1TV és National TV fogható földi antennával.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?